Da li je sva snaga upotrebljena

Nedavno je izašao novi „Izveštaj o svetskoj konkurentnosti”, koji godišnje, otprilike u ovo vreme, objavljuje Svetski ekonomski forum. Listajući rezultate najnovijeg izveštaja, pade mi na pamet koliko je reč „konkurentnost” mnogo u upotrebi kod nas u poslednjih 15 godina, otkako sam se vratio u zemlju. Nažalost, česta upotreba tog pojma nije dovela do bitnijeg pomeranja nabolje na listi 140 zemalja koje se posmatraju i analiziraju. Naprotiv, situacija se čak pogoršala! Sećam se, dok smo još bili Srbija i Crna Gora, zauzimali smo 85. ili 86. mesto. U najnovijem izveštaju smo na 94. mestu, a Crna Gora na 70. 

Indeks globalne konkurentnosti je zbirni rezultat merenja velikog broja indikatora, svrstanih u dvanaest oblasti, počev od javnih i privatnih institucija do indeksa inovativnosti. Tako, na primer, javne i privatne institucije se mere kroz 26 indikatora, a inovativnost kroz sedam.

Posmatrajući zbirno sve indikatore koji se uzimaju u obzir za kompozitni indeks konkurentnosti, može se reći da je to gotovo cela privreda i veliki deo vanprivrede, uključiv zdravstvo i obrazovanje. Drugim rečima, gotovo da nema aktivnosti u kojoj preduzimanje nekih mera i sprovođenje neke politike neće dovesti do poboljšanja ili pogoršanja svodnog indeksa, a time i pozicije na svetskom tržištu. A nama je pozicija na svetskom tržištu veoma važna, jer smo kao mala zemlja upućeni na izvoz kao značajan generator našeg razvoja. 

Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetpetom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.