Fenomen Nebojše iz Beograda

Junska misija MMF-a dala je pozitivnu ocenu Vladi Srbije za dosada sprovedenu fiskalnu konsolidaciju. Uspesi Vlade su očigledni: smanjeni su javna potrošnja i deficit, a poreski prihodi rastu (u odnosu na isti period prošle godine). U prva četiri meseca 2016. godine rastu BDP i izvoz. Čak je smanjen i javni dug (doduše najviše zbog promene odnosa evra i dolara). Glavne mere ovog uspeha su smanjenje plata i penzija iz novembra 2014. godine i poboljšana naplata poreza. Na platama i penzijama se godišnje uštedi skoro pola milijarde evra.

Da li će se uspesi nastaviti? Može li Vlada da ispuni sve što je obećala MMF-u u pismu od 6. februara 2015. godine? Da bi budžetski deficit pao na ispod 3% i zaduživanje prestalo da raste, neophodno je da se urade najradikalniji potezi – smanjenje viška zaposlenih u javnom sektoru, tj. državnoj administraciji, lokalnoj samoupravi, zdravstvu, školstvu, a posebno javnim i komunalnim preduzećima. 

Fiskalni savet pretpostavlja da u javnom sektoru ima oko 75.000 zaposlenih viška, koje vlada mora da otpusti do kraja 2017. godine. Svake godine bi, dakle, trebalo u proseku otpustiti 25.000 zaposlenih. Čini se da je restrukturisanje javnih preduzeća počelo dobro, ali se stalo kada je došlo do racionalizacije broja zaposlenih. Do sada javnosti nije poznato za koliko se smanjio broj zaposlenih u javnom sektoru.

Može li Vlada ovo da ispuni do kraja 2017. godine? 

Da bismo odgovorili na to pitanje, neophodno je da se zapitamo ko su akteri koji ovo moraju da urade. To su političke stranke. Mogu li današnje političke stranke da urade ovakvu stvar?

Nastavak teksta možete pročitati u 32. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.