Ima li rešenja za deficit

Fiskalni cilj za 2016. godinu je da budžetski deficit padne ispod 3% BDP-a. Zašto baš 3%? Zato što se smatra da deficit preko tog nivoa uvećava javni dug. (Javni dug je trenutno na 74% BDP-a, a ako se deficit ne spusti ispod 3%, na kraju naredne godine bi mogao da pređe 80%.) Može li program fiskalne konsolidacije koji se trenutno sprovodi da nas dovede do tog cilja?

Da bismo odgovorili na to pitanje, pogledajmo najpre kretanje javnog duga tokom 2015. godine. Sa fiskalnog stanovišta, upravo završena godina se smatra uspešnom godinom. Budžetski deficit je prepolovljen, a javni prihodi na nivou očekivanih. Najveći broj stvari je urađen onako kako su MMF i Fiskalni savet očekivali. Šta se za to vreme desilo s javnim dugom? On je za jedanaest meseci porastao sa 22,7 na 24,6 milijardi evra. Iako je fiskalna konsolidacija obavljena dobro, dug je porastao za 1,9 milijardi evra. (Još jednom: ovo je nivo duga za prvih jedanaest meseci.)

A sada razmotrite kretanje javnog duga tokom 2014. godine u kojoj nije bilo fiskalne konsolidacije. Iako je u toj godini postojao duplo veći budžetski deficit (6,7% BDP-a) javni dug se povećao sa 20,1 na 22,7 milijardi evra. (Slično je bilo i u 2013. godini kada je dug porastao za 2,4 milijarde evra.) Ispada da javni dug raste u proseku za oko dve milijarde evra svake godine bez obzira na to da li je fiskalna konsolidacija uspešna ili ne. Kako to?

Smanjenje deficita se radi tako što se sa jedne strane smanjuju rashodi, a sa druge povećavaju prihodi. Razmotrimo najpre mere za smanjenje rashoda. U 2015. godini je najvažnija mera bila smanjenje plata i penzija. U 2016. godini se očekuje da će najvažnije rezultate proizvesti otpuštanje 29.000 zaposlenih u javnom sektoru. S otpuštanjem je zapravo trebalo da se počne već u 2015. godini, ali nije otpušten niko. Zašto je ova mera nekredibilna? 

Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetsedmom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.