Institucije kao prirodni resurs

Freedom House je objavio rezultate istraživanja za 2016. godinu u studiji Nations in Transit. Vesti su loše: stanje demokratije na Balkanu se pogoršava, a autoritarne tendencije jačaju. Zašto je to tako?

Po jednom shvatanju, autoritarne vladare na Balkanu održavaju Evropska unija i SAD, koje od njih zauzvrat dobijaju odanost evroatlantskim integracijama (čitaj: odbrana od Rusije) i pomoć za rešenje kosovskog problema i problema izbeglica. Balkanske vlade razumeju da su velike sile zbog ovoga spremne da gledaju kroz prste, pa koriste ovu pogodnost i nastavljaju sa autoritarnim praksama.

Ali postoji još jedan, interni razlog. Ovi režimi su vremenom razvili i usavršili sistem ekstraktivnih (netržišnih) ekonomskih institucija. To su institucije u kojima političko odlučivanje presudno utiče na ekonomsku politiku koju vodi vlada, alokaciju ekonomskih resursa i preraspodelu bogatstva.

Pod tim institucijama je moguće relativno lako zloupotrebljavati javnu funkciju u korist ličnog bogaćenja. Navešću neke od ekstraktivnih institucija: privatizacija preduzeća koja se prodaju unapred poznatim kupcima, javna preduzeća koja neodgovorno posluju i prave ogromne gubitke, kvaziprivatne banke koje država mora da spasava, tajni ugovori, namešteni javni tenderi, sistem državnih subvencija koje se ne kontrolišu, sistem jeftinih državnih kredita koji se ne vraćaju, opraštanje poreza velikim dužnicima, stranačko zapošljavanje u javnom sektoru itd. Sve ove institucije ekonomski iscrpljuju privredu, jer da bi se one finansirale, privredi moraju da se nametnu nerazumno visoki porezi i doprinosi. Privremeno, ekstraktivne institucije mogu da se finansiraju dodatnim javnim zaduživanjem, ali teret, pre ili kasnije, opet padne na privredu i potrošače. Kao posledica, balkanske privrede u poslednjih petnaest godina, u najboljem slučaju, stagniraju.

Kada nova politička elita preuzme vlast, ona može da bira između daljeg produbljivanja ovakvih netržišnih institucija ili njihovog demontiranja i jačanja tržišnih institucija. Ako se odluči za ovo prvo, ekstraktivne institucije se tretiraju na sličan način kao što se tretiraju u privredama sa jednim dominantnim prirodnim (mineralnim) resursom – one se štite nedemokratskim političkim institucijama.

Nastavak teksta možete pročitati u tridesetom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.