Kako je Aleksandar Vučić urušio energetsku bezbednost zemlјe

Svaki dobar domaćin u Srbiji zna da pre zime kuća mora da se obezbedi zalihama energenta za grejanje, bilo da su u pitanju drva, pelet ili ugalј. Narod zna da je usred zime teško nabaviti gorivo, a ako ga i bude na tržištu, onda mu je cena znatno viša.

I to jednostavno pravilo naša vlast je, zahvalјujući nesposobnosti, nestručnosti, a slobodno možemo reći i usled sveprisutne korupcije, jednostavno prenebregla. Srbija dočekuje dva najhladnija meseca u godini sa skoro potpuno praznim gasnim skladištem u Banatskom Dvoru (popunjeno je tek 10% kapaciteta). 

Iako je situacija sa gasom teška, ona se delimično može opravdati gasnom krizom velikih razmera u celoj Evropi. Na kraju, Srbija je gotovo u celini zavisna od uvoza gasa, i tu spolјne okolnosti igraju određenu ulogu: sigurno nije naša odgovornost što se Zapad i Rusija preganjaju oko Ukrajine i što to utiče na cene gasa i snabdevanje jer se puštanje gasovoda „Severni tok 2“ stalno odlaže.

Taj geopolitički cirkus reflektovao se i na cenu struje u Evropi, ali tu je naša situacija neuporedivo povolјnija. Naša proizvodnja struje pokriva domaću potrošnju i da se radilo kako treba, Srbiju astronomska cena struje u Evropi ne bi uopšte pogodila. EPS je proizvodio struju u izuzetno teškim okolnostima u poslednjih 30 godina, ali se ovakav kolaps u proizvodnji do sada nije dogodio; usled nekvalitetnog uglјa došlo je do prekida rada skoro svih blokova i u TENT-u A i u TENT-u B, a pritom se ispostavilo da na deponijama nema uglјa adekvatnog kvaliteta.

Predsednik Vučić je u jednom od svojih nebrojenih nastupa na TV detalјno objasnio kakve se sve „kombinacije“ koriste kako bi se nekako osposobili kotlovi u TENT-u: niskokvalitetni lignit iz Kolubare se meša sa velikim količinama mazuta, a u to se svaki dan još dodaje 3.000 tona kvalitetnog uglјa koji dovode specijalne kompozicije iz Kostolca. Svakom iole upućenom od te priče se digla kosa na glavi. Predsednik je, verovatno nesvesno, jednostavno priznao da ne postoje praktično nikakve rezerve upotreblјivog uglјa u Kolubari, niti se sa kopova u narednih nekoliko nedelјa (a možda i meseci?) može očekivati iskop kvalitetnog uglјa. Zbog ovako teške situacije u TENT-u sve do kraja zime Srbija neće imati energetsku sigurnost, već će biti prepuštena na milost i nemilost prilikama na tržištu struje u Evropi (koje je već izuzetno prenapregnuto). Ukratko, ako budemo imali sreće, a još više ako bude blaga zima, struje će biti, a u suprotnom su redukcije neminovne.

Tu možemo da se vratimo na priču o dobrom domaćinu sa početka ovog teksta, i da predsedniku Vučiću, pošto je jasno da o svim tim stvarima on sam donosi klјučne odluke, postavimo nekoliko važnih pitanja: zašto je Srbija ostala bez dovolјno struje iz sopstvenih izvora; zašto na početku zime nemamo nikakve rezerve ni uglјa ni gasa: zašto čekamo poslednji trenutak da sklopimo ugovor sa Gaspromom?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.