Kako se reformiše javna uprava

Cenim entuzijazam s kojim je prethodno ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu počelo reformu javnog sektora. Počelo se sa pojednostavljivanjem procedura za izdavanje ličnih dokumenata građana, elektronskom upravom, napravljen je i jedan šalter za registraciju privrednih društava. Što je glavno, počelo se s merama koje su usmerene na profesionalizaciju i depolitizaciju radnih mesta u državnoj upravi.

Ovo poslednje je eksplicitno najavljeno u premijerovom ekspozeu iz 2014. godine:

„Tokom mnogo godina, vladama u Srbiji je bilo najlakše da zapošljavaju ljude u javnom sektoru umesto da im pomognu da sami stvore nešto. Ti ljudi koji su zapošljavani nisu bili obični ljudi. Mnogi od njih su bili partijski ljudi, sa vezama, bliski vlasti. Bio je to zavet ćutanja – mi te zaposlimo, a ti i tvoja porodica i prijatelji glasate za nas. Nije to bilo samo sa jednom partijom, bio je to slučaj sa svim partijama.“

Tada je dato obećanje da će se s tim prestati. Počelo je da se radi na profesionalizaciji javnog sektora. A onda se stalo, što se može videti u čitavom nizu zakonskih odredaba.

Sam Zakon o zaposlenima (počinje da se primenjuje od decembra 2016. godine) izuzeo je čitav niz pozicija u javnoj upravi. On se ne primenjuje „na zaposlene u privrednim društvima, preduzećima, ustanovama, javnim agencijama, fondovima i fondacijama koje osniva nadležni organ autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave i gradske opštine” (član 1). Da li će ovakvo zakonsko rešenje moći da spreči stranačko zapošljavanje u javnom sektoru? 

Nastavak teksta možete pročitati u 33. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.