Zloupotreba javnih resursa

Studija Svetske banke Doing Business meri nivo unapređenja poslovnog okruženja u svim ekonomijama sveta. U poslednjih nekoliko godina šest preostalih balkanskih zemalja koje pretenduju na članstvo u Evropskoj uniji – Albanija, Bosna, Crna Gora, Makedonija i Srbija, značajno su poboljšale poslovno okruženje i smanjile distancu između sebe i zemalja koje se nalaze na vrhu liste (Singapur, Novi Zeland, Hongkong, Danska, Norveška, Južna Koreja). Svi relevantni indikatori – pokretanje posla, dobijanje kredita i građevinskih dozvola, naplata poreza, primena ugovora, reforma tržišta rada – pokazuju da u ovih šest privreda dolazi do unapređenja. Nema sumnje da će se napredovanje na listi nastaviti. Srbija će, posle reforme tržišta rada i bržeg izdavanja građevinskih dozvola, naredne godine poboljšati kako svoj rang, tako i rang cele grupe.

Neke ekonomske institucije se unapređuju i to stvara uslove za zdravu tržišnu privredu. Ipak, rizik poslovanja u tim zemljama je i dalje veliki. Razmotrite dva važna indikatora – nivo nenaplativih kredita u bankama i bankarske kredite privredi. U navedenim balkanskim zemljama nivo nenaplativih kredita je porastao u odnosu na prekriznu 2007. godinu. Samo u Srbiji je porastao sa 130 mlrd. dinara u 2008. na 442 mlrd. dinara u aprilu 2015. godine. Drugo, osim u Makedoniji, gde je trend nestabilan, nivo novih kredita je u padu u odnosu na 2009. godinu. Banke ne veruju lokalnim preduzetnicima, drže visoku kamatnu stopu, što sprečava rast kredita, a time i privredni rast.

Zašto ovaj problem ne može da se vidi u studiji Doing Business? Zato što ta studija analizira isključivo ekonomske institucije. Političke i javne institucije se, međutim, skoro uopšte ne menjaju. Političke i javne institucije određuju kako se u jednoj privredi raspoređuju javni resursi. To su resursi koji se uzimaju od privrede zarad finansiranja javnih potreba kao što su prosveta, nauka, kultura, zdravstvo, socijalna zaštita, pa i sama privreda (Srbija je zemlja gde se veruje da birokrata zna bolje od preduzetnika gde se isplati uložiti novac). 

Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetčetvrtom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.