Lifestyle

27.06.2023. 08:24

Autor: Nova Ekonomija

Deci nedostaje smisleno povezivanje gradiva

Lifestyle

27.06.2023. 08:24

OLIVER TOŠKOVIĆ, profesor Filozofskog fakulteta

NE logo za pitanje u intervjuu Ako biste mogli da nametnete jedno pravilo koje svi na svetu moraju da poštuju, koje pravilo bi to bilo?

Pravilo koje bi svi na svetu morali da poštuju jeste da ne treba nametati pravila drugima, a naročito ne svima. Pravila za koja smatramo da su korisna za nas i društvo u celini treba objasniti drugima, ubediti ih da usvoje i primenjuju ta pravila. Važno je ostaviti i mogućnost drugima   da   se   odreknu   ili   izmene   pravila   ukoliko  ona   ne   dovedu   do   željenih   posledica, odnosno ukoliko ne budu korisna za društvo u celini.

NE logo za pitanje u intervjuu Kada biste mogli da izaberete jednu stvar koja se plaća i učinite je besplatnom za sve, šta biste izabrali?

Dvoumim se između hrane, lekova i obrazovanja, jer bi sve to trebalo da bude besplatno, tj.preciznije, dostupno   svima.

Zvuči  čudno  da   se   u  21.   veku moramo  opredeljivati  između elemenata ovog sveto(vno)g trojstva jer ni jedan nije dostupan svima ili bar većini.

Teško je početi od jednog elementa, a ne razmišljati o ostalima.

Ako se zadržimo na hrani i vodi, zbog dostupnost lekova i obrazovanja raširiće se oboljenja.

Ako počnemo od lekova, kako lečiti one koji umiru od gladi ili ne umeju da koriste lekove.

Ako obrazovanje bude dostupno, kako učiti   nečemu   gladne   i   bolesne.   Tako   da,   od   čega   god   da   se  počne,   treba   planirati  i sistematski uvoditi i druge stvari i činiti ih dostupnijim, inače smo džaba krečili.

NE logo za pitanje u intervjuu Kada biste mogli da predložite novi predmet koji bi se učio u školi, šta bi to bilo?

U školi danas ima i previše predmeta, pa je najmanje potreban još jedan. Ono što možda nedostaje   jeste   smisleno   povezivanje   i   usklađivanje   postojećeg   gradiva   i   predmeta međusobno, kao i sa svakodnevnim životom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.