Lifestyle

21.06.2023. 09:41

Saopštenje

Autor: Ustanova kulture Ćuprija i Škola za muzičke talente

Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius od 1. do 8. jula

Četiri godine izuzetnih nastupa, izvođača i programa

Foto: Ravanelius promo

Lifestyle

21.06.2023. 09:41

Na konferenciji za medije održanoj u Zadužbini Ilije Kolarca, predstavljen je Festival muzičke izuzetnosti Ravenelius, koji se ove godine održava po četvrti put u Ćupriji, od 1. do 8. jula. Organizatori Festivala su Ustanova kulture Ćuprija i Škola za muzičke talente, uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Ćuprija i Ministarstva kulture.

Ovogodišnji Ravanelius otvoriće jedan od najboljih svetskih muzičara violinista Nemanja Radulović, koji će sa orkestrom Double Sens predstaviti novi album Koreni. Do 8. jula na Otvorenoj sceni Škole za muzičke talente, u Osnovnoj muzičkoj školi „Dušan Skovran“, kao i na otvorenoj sceni Moravskog parka, smenjivaće se najbolji domaći i svetski muzičari, koji će izvoditi poznata dela klasične i tradicionalne muzike, radionice, tribine, predstave i muzički bioskop. Svi programi na Ravaneliusu su besplatni.

Za prve tri godine svog postojanja, Festival Ravanelius upisao se na mapu najprestižnijih evropskih festivala na kome je nastupilo više od 150 vrhunskih izvođača, iz zemlje i sveta i koji je besplatno pratilo više od 4.000 posetilaca. Zbog toga je nagrađen priznanjem „Muzika klasika“ za najbolji regionalni festival u 2022. godini, koje dobijaju umetnici, festivali, izdavači, muzičke institucije i mediji, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

„Ovaj festival nastao je sa ciljem da se lokalnoj publici ponudi kvalitetan muzički sadržaj, da se promoviše rad Škole za muzičke talente i afirmišu njeni učenici, kao i da se uspostavi stabilna osnova za kulturno-umetničku edukaciju mlade publike. Prvi Ravanelius održan je 2019. godine i bio je posvećen klasičnoj muzici sa fokusom na gudačke instrumente, jer je obrazovni program Škole za muzičke talente u Ćupriji, zasnovan upravo na učenju gudačkih instrumenata.

Za ove četiri godine postigli smo mnogo, od malog jednodnevnog festivala, prerasli smo u događaj koji u osam dana ima nastupe najvećih imena klasične muzike, predstave, radionice, mater klasove, tematske večeri… izuzetno zanimljiv program, u kome svako može da nađe svoje mesto i nešto što ga interesuje,“ rekao je Stefan Stamenković, direktor Ravaneliusa.

Ostale detalje o programu, podelio je umetnički direktor festivala Dragan Đorđević Suzuki: „Nemanja Radulović je svakako najveća zvezda koja će nastupiti na ovogodišnjem Ravaneliusu, ali i ostali muzičari su podjednako kvalitetni i izvešće izuzetno zanimljiv program. Izdvojio bih nastup naše najbolje frulašice Nede Nikolić, koja predaje na Irskoj akademiji, učeći studente balkanskim melodijama i koja će sa svojim triom publici predstaviti najlepše kompozicije balkanske tradicionalne muzike.

Zatim nastup poznatog klarinetiste Ognjena Popovića i sjajnog makedonskog orkestra Profundis, kojim će dirigovati Đurđica Dašić, sve su to velika imena regionalne scene. U okviru festivala biće održan okrugli sto o muzičkoj kritici, za decu će biti izvedena opera „Ivica i Marica“, kao i muzički bioskop, profesor Panta Veličković vodiće radionicu izrade gudačkih instrumenata, a najbolji učenici tri muzičke škole iz regiona, imaće svoj nastup na kome će pokazati svoj talenat i virtuoznost“, izjavio je Đorđević.

Veliku podršku organizatorima od osnivanja Festivala pruža Opština Ćuprija, koja je uvidela veliki potencijal i značaj Festivala za grad i okolinu, kao i za promociju mladih virtuoza koje stvara Škola za muzičke talente, koja ove godine slavi 50 godina rada. U svetu postoje samo još dve muzičke škole kao što je Škola za muzičke talente, to su „Centralna muzička škola“ u Moskvi i „Škola Jehudi Menjuhin“ u Londonu.

„Školu za muzičke talente osnovali su pre 50 godina profesori Lazar Marjanović i Jovan Rakić za područje cele Jugoslavije, koja i dan danas radi po programu koji je jedinstven u celom regionu. Škola je gudačkog smera i u njoj se uče violina, viola, violončelo i kontrabas. Naši učenici tokom desetogodišnjeg školovanja žive u uslovima internatskog smeštaja i savladavaju veoma intenzivan program muzičke i opšteobrazovne nastave.

Osim vaspitne i obrazovne uloge, Škola ima bogatu koncertnu delatnost, širom zemlje i inostranstvu, a naši učenici osvajaju brojna domaća i međunarodna takmičenja. Ove godine na Ravaneliusu, sadašnji i bivši učenici Škole za muzičke talente imaju svoj nastup i pod dirigentskom palicom Dejana Dačića, izvešće dela Holsta, Sibelijusa, Ditersdorfa, Vivaldija, Forea, Baha, Akutagave i Irene Popović Dragović“, objasnila je direktorka škole Danijela Jović.

Uz Školu za muzičke talente i Osnovna muzička škola „Dušan Skovran“ proslaviće ove godine svojih 70 godina rada, prijateljskim koncertom na kome će nastupiti najbolji učenici tri muzičke škole iz regiona.

Poslednjeg dana Festivala biće održan koncert Makedonskog kamernog orkestra Profundis, sa solistom Ognjenom Popovićem.

„Svoj nastup na zatvaranju ovogodišnjeg Ravanelius festivala očekujem sa velikim uzbuđenjem. Ćuprija je mesto gde sam se, pre više od 30 godina, prvi put u životu našao u ulozi soliste, sa orkestrom Škole za muzičke talente pripremali smo Mocartov koncert za klarinet i nastup na Bemusu 1991.

Danas su mnogi učenici i članovi tadašnjeg orkestra uspešni profesionalci, profesori i moji prijatelji. Osim bogatog i raznolikog sadržaja festivala, posebno me raduje činjenica što ću sa Makedonskim kamernim orkestrom izvesti svoje delo “Three summer days“ i predstaviti se publici i kao kompozitor“, rekao je Popović.

Uz Ravaneliusovo jedinstveno muzičko iskustvo, ovogodišnji bogat i raznovrsan program i nastupi izuzetnih muzičara, obradovaće i zainteresovati i najzahtevniju publiku.

Program ovogodišnjeg Ravaneliusa nalazi se na sajtu www.ravanelius.rs

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.