Lifestyle

08.03.2023. 16:56

Nova ekonomija

Autor: Dimitrije Gašić

Izložba o ženi koja je modernizovala srpsko patrijarhalno društvo

Marija Maga Magazinović, foto: Wikipedia

Lifestyle

08.03.2023. 16:56

U Bioskopu Balkan otvorena je izložba „Slobodan let: Maga Magazinović, kroz vremensku i prostornu disperziju“ posvećena prvoj srpskoj novinarki, filozofkinji, koreografkinji, i feministkinji.

Marija Maga Magazinović (1882-1968) bila je pionirka modernog plesa u Srbiji, borac za slobodu i jedna od žena zaslužna za modernizovanje srpskog, u tom trenutku, duboko patrijarhalnog društva.

Završila je Filozofski fakultet, a godine nakon diplomiranja posvetila je socijalističkoj borbi zalažući se za prava žena.

“Maga Magazinović, kao jedinstvena ličnost početka 20. veka, neosporno je spiritus movens ovog projekta […] Njen pionirski rad koji se reflektuje u više pravaca dalekosežan je i trajan. On je i dalje [zahteva] proučavanje, analiziranje i tumačenje. Projekat ‘Slobodan let’ je pokušaj jednog tumačenja Maginog života, rada i aktivizma, ali i osećajne strane njene ličnosti, [naglašavanjem] momenata iz života i rada koji su ucrtani u kulturnoj mapi naše zemlje“, rekla je na otvaranju izložbe Gordana Kaljalović, autorka izložbe koju je organizovala Fondacija Saša Marčeta.

Magin život, rad i aktivizam na ovoj izložbi prikazani su putem video i skulpturalnih instalacija, stvaranjem vizuelnog i zvučnog ambijenta u kome se odvija narativ o Magi, kao i performativnim segmentom i radionicom.

„Integrisanjem citata, fotografija i arhivske građe u vizuelne celine, ova izložba nastoji da uspostavi dijalog prošlosti i sadašnjosti, virtuelnog i stvarnog, trajnog i prolaznog, kao i da predstavi kulturni transfer Beograd-Berlin i Balkan-Evropa“, naveli su organizatori.

Bila je i prva žena koja je pisala za Politiku, a u svojim „Esejima o ženama“ bavila se problemima sa kojima se suočavaju žene na početku 20. veka, o konzervativnom društvu u kome su ljudske slobode namenjene samo muškarcima, te da je obrazovanje za žene veoma važno.

Magazinović je osnovala prvu školu modernog baleta 1912. godine, koja je 35 godina kasnije prerasla u baletsku školu Lujo Davičo.

U svom radu, ona je insistirala na slobodnim pokretima, na tome da žena ima pravo da hoda u javnosti drugačije od nametnutog konvencionalnog pokreta.

Izložba „Velikanke srpske kulture“, foto: Dimitrije Gašić

Fotografija „Kupačice u bikiniju na Dunavu“, na kojoj je i Maga Magazinović, dokaz je života u konzervativnom društvu.

Zbog nje su, navodno, plesačice i novčano  kažnjene.

Reč je o baletskim pokretima neuobičajenim i svakako – skandaloznim za to doba.

Fotografije plesne grupe Magine škole prethodno su bile izložene u Domu Jevrema Grujića, na izložbi „Velikanke srpske kulture“ (fotografija na polici gore levo).

Izložba „Velikanke srpske kulture“, foto: Dimitrije Gašić

Velikanke srpske kulture i njihovi lični predmeti – Srbija u liku ŽENE (Video)

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.