Lifestyle

21.07.2021. 09:47

New Look Entertainement

Autor: Nova Ekonomija

Koji su najčešći uzroci neplodnosti i kako ih otkloniti

Foto: pexels.com

Lifestyle

21.07.2021. 09:47

Veoma stresna svakodnevnica donosi ogroman broj tegoba i problema. Iako nekada nisu vidljive, posledice mogu biti i više nego ozbiljne i značajne. Tako, stres i problemi mogu biti jedan od uzroka neplodnosti, što se kod muškaraca može manifestovati i kao erektilna disfunkcija.

Ipak, i pored psiholoških i srodnih otežavajućih faktora, lečenej diskus hernije je jedan od uzroka problema sa plodnošću muškaraca, što može rezultirati time da izostanu dugo očekivani simptomi trudnoće. Erektilna disfunkcija zahteva adekvatno lečenje i ispitivanje ključnih uzroka i mogućih posledica. 

Uzroci zbog kojih se javlja erektilna disfunkcije

Dugačka je lista uzroka zbog kojih nastaje erektilna disfunkcija, i oni su različite prirode. Naime, može se raditi o uticaju stresa, depresije, kao i opterećenju nervnog sistema, kada je erektilna disfunkcija veoma izražena i teško otklonjiva bez procesa lečenja. Tada se radi o takozvanoj psihogenoj neplodnosti drugog reda, odnosno izazvane sekundarnim uticajima. Pored toga, erektilna disfunkcija može se javiti i zbog različitih disbalansa u mehanizmima neurogene kontrole, kada su najčešći uzroci obično: bolesti poput alchajmera i multipleks skleroze, zatim različiti vidovi povreda karličnog i kičmenog dela, kao i drugi uzroci. 

Dodatno, uticaj hormona ima veliki značaj za funkcionisanje seksualnog sistema, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Erektilna disfunkcija javlja se i zbog uzimanja različitih jakih medikamenata, usled hirurških intervencija i sličnih uzroka. U zavisnosti od njihovog karaktera i intenziteta, erektilna disfunkcija obično zahteva adekvatno lečenje. Zbog svega toga, iako su kod žena aktivni plodni dani i očekuju se simptomi trudnoće, oni mogu izostati usled smanjene potencije muškaraca, što implicira posetu lekaru.

Erektilna disfunkcija i veza sa diskus hernijom

Postoji mnogo povezanih tegoba zbog kojih se javlja erektilna disfunkcija i izostaju simptomi trudnoće. U lumbalnom predelu kičme učestali bolovi mogu signalizirati da je potrebno lečenje diskus hernije. Iako sam bol može biti različitog intenziteta i prevazići se u zavisnosti od tegoba, poseta lekaru je neophodna zbog uticaja problema sa diskus hernijom na potenciju muškarca. Konstatovanje diskus hernije podrazumeva povredu diska, odnosno diskusa koji se nalazi između pršljenova na kičmenom stubu. Kako je erektilna disfunkcija često posledica ovih problema, lečenje diskus hernije je neophodnost za potenciju. 

Najvažniji korak jeste posetiti stručnog lekara, koji će definisati pravilnu terapiju, a nikako ne uzimati lekove prema sopstvenoj proceni. To može da rezultira dodatnim negativnim efektima, jer se erektilna disfunkcija javlja i kao posledica određenih terapija, uzimanja medikamenata, što je već i navedeno u prethodnom delu teksta. Kako najveći broj parova sa nestrpljenjem i velikom nadom i željom iščekuje da se dogode prvi simptomi trudnoće, važno je da erektilna disfunkcija bude blagovremeno otklonjena u zavisnosti od uzroka i trajnosti njegovog dejstva. Veliki uticaj ima psihološki i nervni sistem, ali i anatomski uzroci moraju biti detaljno provereni i ispitani. 

Mnogo je različitih uzroka neplodnosti, kako kod žena tako i kod muškaraca. Poznato je  i da zapostavljene infekcije usne duplje izazivaju leglo bakterija koje sistematski  i neprimetno napadaju ceo organizam a vrlo često i ženske reproduktivne organe. Ponekada oštećenja mogu biti tolika da izazovu trajnu neplodnost žene uz sve napore savremene medicine da to prevaziđe. Zato, ukoliko planirate potomstvo uskoro, neka vam stomatološka ordinacija bude još jedan korak u prevenciji i redovnom sistematskom pregledu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.