Lifestyle

27.02.2024. 09:43

Klima 101

Autor: Čedomir Savković

Medvedi zbog klimatskih promena počeli da preskaču zimski san

Foto: Pixabay

Mrki medved u šumi, ilustracija

Lifestyle

27.02.2024. 09:43

Zbog klimatskih promena, blage zime, ali i zbog toga što im je hrana dostupna na hranilištima, neki medvedi u Srbiji preskaču zimski san, pokazuju istraživanja Biološkog fakulteta u Beogradu, koja se sprovode zajedno sa Nacionalnim parkom Tara i Srbijašumama.

Već više od 20 godina, stručni tim prati kretanje medveda u njihovim nepristupačnim staništima po Srbiji, kaže za portal Klima 101, Neda Bogdanović sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

„U toku tog perioda, primetili smo promene u ponašanju medveda tokom zime, kada oni tradicionalno hiberniraju – pojedine jedinke budile bi se više puta tokom zime, a zatim ponovo nastavljale hibernaciju u istom ili drugom brlogu, a druge jedinke ostajale su preko zime delimično ili potpuno aktivne“, kaže Bogdanović.

Medvedi nisu pravi hibernatori – njima telesna temperatura ne opadne drastično tokom zimskog sna, i relativno lako se bude i vraćaju svoju metaboličku aktivnost.

U područjima gde su zimski periodi surovi, hibernacija se često sreće kao strategija koja životinjama omogućava da se izbore sa nepovoljnim uslovima sredine.

Za razliku od „ektotermnih“ životinja, kod kojih telesna temperatura zavisi od spoljašnje temperature, pa hibernacija predstavlja jedini način da se preživi hladan zimski period, kod endotermnih životinja, kakvi su sisari, hibernacija se sreće samo kod pojedinih vrsta.

Pored medveda, u hibernatore spadaju i veverice, tekunice, ježevi, puhovi, jazavci.

ŠTA POKAZUJU PRAĆENJA MEDVEDA?

Od 14 analiziranih mužjaka od 2007. do 2023, njih šest bilo je aktivno u toku makar jedne zime.

Nedavno sprovedena istraživanja su potvrdila da se ponašanje medveda u Srbiji menja tokom zime.

„Treba, doduše, naglasiti da se ove promene ne odnose na ženke koje su skotne ili sa sobom imaju mlade, jer je za njih hibernacija, prema dosadašnjim naučnim saznanjima, obavezna“, naglašava Bogdanović.

Od 20 analiziranih medveda (i to 14 mužjaka i 6 ženki), koji su obeležavani i praćeni u periodu od 2007. do 2023. godine, kod 6 mužjaka zabeležena je zimska aktivnost, dodaje se u tekstu. Od 6 aktivnih medveda, kod 3 jedinke zabeležena je delimična aktivnost, gde su medvedi imali kratke periode odmora, dok su druge 3 jedinke bile u potpunosti aktivne čitave zime.

„Iako su neki od aktivnih medveda praćeni i više od jedne godine, odsustvo hibernacije je zabeleženo samo u toku jedne zime, što nam je ukazalo da medvedi mogu da ispoljavaju različite obrasce u različitim godinama. Ukupno šest jedinki koje su bile aktivne u toku zime i ne zvuči kao neka velika brojka, ali ako uzmemo u obzir da smo mi za sada analizirali svega 14 mužjaka, to znači da je skoro polovina medveda bila aktivna tokom makar jedne zime“, objašnjava Bogdanović.

U područjima gde zime nisu toliko duge i hladne, a hrana se u prirodi može naći preko cele godine, nije neobično da medvedi propuste hibernaciju. Ovakvi slučajevi su česti kod medveda u Španiji, dodaje se u tekstu.

„Međutim, klimatske promene dovele su do toga da i mnogi drugi krajevi, naročito u Evropi, imaju sve blaže zime. Porast zimskih temperatura, kao i sve manje prisustvo snežnog prekrivača kod nas, produžavaju period dostupnosti hrane u prirodi koja je na raspolaganju medvedima“, naglašava Bogdanović.

U Srbiji je, kako se dodaje, široko rasprostranjena praksa dodatnog prihranjivanja životinja, gde se hrana iznosi životinjama na hranilišta, u različite svrhe.

„Pojedina hranilišta su namenjena za oporovak populacije medveda ali i smanjivanje konflikta sa ljudima, dok su druga namenjena za primamljivanje lovnih vrsta. Međutim, naši podaci ukazuju na to da medvedi vrlo rado posećuju sva hranilišta na koja se iznosi kukuruz, a koja se nalaze u okviru njihovih staništa“, kaže Bogdanović.

„Produžavanjem perioda aktivnosti, produžava se i period kada medvedi mogu da dođu u kontakt sa ljudima i ljudskom imovinom, pa se sve više vode diskusije na temu da li će odustvo hibernacije kod medveda možda usloviti učestalije konflikte sa ljudima. Dosadašnja istraživanja pokazala su nam da se promene uveliko dešavaju, i da je neophodno posvetiti više pažnje ovom fenomenu“, objašnjava Bogdanović.

Prognoze, kako se ocenjuje, ukazuju da će klimatske promene u predstojećim godinama biti sve izraženije, što će u kombinaciji sa povećanom dostupnošću kako prirodne tako i antropogene hrane neminovno usloviti da medvedi sve učestalije preskaču hibernaciju.

Svakako se postavlja pitanje u kojoj će meri klimatske promene u budućnosti uticati na život medveda – od ponašanja mužjaka tokom blagih zima pa do reprodukcije i uspešnosti preživljavanja mečića.

U Srbiji kako naglašava, postoje tri različite populacije medveda, a njihov ukupan broj je gotovo sigurno trocifren (mada brojanje jedinki nije jednostavno). Srbija je jedina evropska zemlja na čijoj teritoriji žive tri različite populacije medveda.

„Populacija na zapadu i jugozapadu (centralne) Srbije, koja je vezana za Dinarske planine je najbrojnija populacija, dok su one na severoistoku i istoku centralnih delova zemlje daleko manje“, dodaje Bogdanović.

KAKO IZGLEDA PRAĆENJE MEDVEDA?

Medvedi imaju jako velike teritorije i njima državne granice ne predstavljaju nikakve prepreke, tako da često jedinke koje registrujemo kod nas mi zapravo delimo sa susednim zemljama, pre svega sa Bosnom, Crnom Gorom i Bugarskom.

Kako objašnjava, ta istraživanja se zasnivaju na postavljanju GPS ogrlica oko vrata medveda, zahvaljujući kojima mi pratimo njihovo kretanje u prirodi. Medvedi se u proseku prate između 1 i 3 godine, zavisno od njihovog uzrasta i reproduktivnog statusa, nakon čega se ogrlice otvaraju i spadaju sa životinje.

Osim uvida u to kada, koliko i kuda se naši medvedi kreću, ovakvi podaci su idealni za bolje razumevanje njihovog hibernacijskog ponašanja, jer zahvaljujući njima možemo dobiti tačan uvid u to da li su i gde hibernirale jedinke koje pratimo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.