Lifestyle

30.09.2022. 12:23

BAT

Autor: Red communications

Nova studija ukazuje na pozitivan dugoročni učinak prelaska sa cigareta na gloTM

Foto: BAT

BAT Europe

Lifestyle

30.09.2022. 12:23

 Sveobuhvatni rezultati jednogodišnje studije pokazali su da su pušači koji su prešli isključivo na glo, BAT-ov proizvod za zagrevanje duvana (THP), postigli značajna i trajna poboljšanja nekoliko pokazatelja potencijalne štete povezane s ranim razvojem bolesti, u poređenju sa pušačima koji su nastavili da koriste cigarete. Reč je o bolestima pluća, karcinomu i kardiovaskularnim bolestima. 

Rezultati, objavljeni u Internal and Emergency Medicine, temelje se na pozitivnim  promenama zabeleženim nakon tri i šest meseci.  Poboljšanja su uočena tokom 12 meseci sprovođenja studije,  što je dodatni dokaz kako je glo manje rizična* alternativa za odrasle pušače koji inače ne bi prestali da puše.

„Rezultati ove studije su najvažniji podaci koje smo ikada prikupili o glo-u, kao i za proizvode za zagrevanje duvana uopšteno. Ova studija u stvarnom svetu omogućuje nam procenu promena koje doživljavaju odrasli pušači koji pređu isključivo na glo, tako da procenimo rane pokazatelje potencijalne štete povezane s razvojem bolesti. Ona pruža preko potrebne nove dokaze o veličini promene i trajnosti učinka potpunog prelaska na glo i pojačava njegov potencijal kao proizvoda sa smanjenim rizikom*. Želim da zahvalim svima koji su učestvovali i pomogli u realizaciji ove studije, koja je još jedan važan korak napred na našem putu ka izgradnji Boljeg sutra“, dr. David O’Reilly, direktor naučnog istraživanja u BAT-u.

Na temelju ranih pokazatelja bolesti, pušači koji su potpuno prešli na glo, umesto nastavka pušenja, pokazali su značajno i trajno smanjenje biomarkera koji može uzrokovati oštećenje DNK povezano s rakom pluća, zatim značajno i trajno smanjenje broja belih krvnih stanica, potom markera upale povezanog s ranim razvojem kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti povezanih s pušenjem, trajno poboljšanje HDL holesterola povezano sa smanjenim razvojem kardiovaskularnih bolesti, značajno i trajno poboljšanje pokazatelja zdravlja pluća, kao i značajno i trajno poboljšanje ključnog pokazatelja oksidativnog stresa, procesa koji je povezan sa nekoliko bolesti povezanih sa pušenjem, kao što su kardiovaskularne bolesti.

O studiji

Ispitanici ove jednogodišnje nasumično kontrolisane studije bili su pušači iz Velike Britanije, uzrasta od 23 do 55 godina, dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Pušači koji nisu nameravali da prestanu sa pušenjem bili su nasumično odabrani kako bi ili nastavili sa konzumiranjem cigareta ili kako bi se u potpunosti prebacili na korištenje glo-a. Pušači koji su naznačili kako žele da prestanu sa korišćenjem cigareta, dobili su zamensku terapiju nikotinom i pristup savetniku za prestanak pušenja. Takođe, uključena je grupa pojedinaca koji nikad nisu pušili, koja je delovala kao kontrolna grupa.

Studija je osmišljena kako bi istražila potencijal smanjenja rizika glo-a kada se koristi u stvarnom svetu, a ne u kliničkom okruženju. Ispitanici su svakog meseca posećivali kliniku gde su im uzimani uzorci krvi, urina i druga merenja. Ti uzorci su testirani na „bio markere izloženosti“ (odabranim toksičnim sastojcima dima od cigareta) i „bio markere  potencijalne štete“.  Osim toga, kako bi se osiguralo da oni u studiji koji su prestali ili se prebacili sa cigareta takođe ne koriste cigarete, grupe za glo i prestanak su testirane na bio marker, CEVal, koji može pokazati jesu li pušili cigarete.  Oni koji su bili pozitivni nastavili su učestvovati u studiji, a konačni rezultati podeljeni su na ukupnu populaciju i podskup koji je bio usaglašen sa CEVal-om, što je osiguralo da rezultati tačno odražavaju učinak potpunog prelaska.               


*Tvrdnja je bazirana na pretpostavci potpunog prestanka pušenja tradicionalnih cigareta i temelji se na navedenom uzorku korišćenom u studiji. Ovi proizvodi stvaraju zavisnost i njihovo korišćenje ima smanjene rizike od nastanka bolesti povezanih s pušenjem.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.