Foto: Pixabay

Plastika od bakterija za spas planete

Foto: Pixabay

Nakon jedne godine razvoja, kompanija VEnvirotech razvila je proces za dobijanje bioplastike putem za tu namenu posebno uzgojenih bakterija, prenosi portal TechCrunch.

Sistem pretvara bilo koju organsku materiju, poput đubreta ili otpadaka od hrane u materijal koji može da posluži kao alternativa običnoj plastici, jednom od najvećih zagađivača na svetu.

Biotehnološki startap sa sedištem u blizini Barselone trenutno razvija načine za primenu navedene tehnologije na industrijskom nivou dok istovremeno traži potencijalne poslovne partnere.

Suosnivačica VEnvirotech-a, Patricijaa Ajma (Patricia Ayma) je navela da kompanija planira da svoje rešenje ponudi drugim firmama koje proizvode veće količine biološkog otpada, koje bi time smanjile svoje troškove, ali i kompanijama koje bi pravile predmete od bioplastike.

Istraživački tim VEnvirotech-a je nedavno otpočeo i sa proizvodnjom VE-box-a, prenosivog kontejnera koji organsku materiju pretvara u biorazgradivu plastiku.

Predmeti od bioplastike se raspadaju i nemaju nikakav uticaj na životnu sredinu nakon šest do devet meseci.
 

PROČITAJTE JOŠ:

Cela EU reciklira sve više plastičnu ambalažu, izuzetak Hrvatska


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.