Foto: Kremlin.ru/events/president/news/62124/photos

Putin i dalje koristi Windows XP

Foto: Kremlin.ru/events/president/news/62124/photos
Predsednik Rusije Vladimir Putin i dalje koristi operativni sistem Widows XP, koji se prvi put pojavio 2001. godine i koji je Majkrosoft prestao da ažurira pre pet ipo godina, što predstavlja potencijalni bezbednosni rizik.

Britanski Gardijan (The Guardian) navodi da se na zvaničnim fotografijama iz Putinove kancelarije u Kremlju i iz  njegove rezidencije u Novo-Ogarjevu, koje objavljuje predsednikova medijska služba, vidi se da najviši ruski zvaničnik i dalje koristi zastareli operativni sistem.

Majkrosoft na svojoj internet prezentaciji upozorava da je Windows XP „ranjiv na bezbednosne rizike i viruse" zato što se više ne održava.

Sa druge strane, ta verzija operativnog sistema je bila poslednja čije je korišćenje Kremlj odobrio kao potpuno bezbedno rešenje, prenosi ruski portal Open Media.

Zvanična Moskva postepeno prekida sa korišćenjem softverskih rešenja koje proizvode američki Majkrosoft i Gugl i uvodi ruske alternative, poput operativnog sistema Astra Linuks i domaćih pretraživača , kao što je Jandeks.
 
PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.