Lifestyle

12.11.2019. 14:12

Stasha Igrutinović, EBRD

Autor: Nova Ekonomija

Ručno pravljen nameštaj iz BiH poznat u svetu

Lifestyle

12.11.2019. 14:12

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i izobilju repromaterijala, u Bosni i Hercegovini postoji bogata tradicija obrade drveta. Ne čudi onda da ova zemlja koja je većinom prekrivena šumom daje svetski poznate proizvode od drveta.

Jedan od poznatih proizvođača visokokvalitetnog nameštaja je i Artisan. Od skromnih početaka u porodičnoj radionici do svetske slave, Artisanov uspon ka vrhu simbolizuje vrhunac ljubavi prema obradi drveta, koja je negovana preko 50 godina.

artisan%20in%20action%202

Foto: Artisan

Kako izgraditi vanvremenski brend

Za proizvodnju nameštaja, Artisan koristi ručni rad i upotrebljava orahovinu, kesten, hrast, trešnju i javor. Fabrika snabdeva svoje verne mušterije u Republici Koreji, u Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Fadil je proveo svoje detinjstvo posmatrajući svog dedu kako radi u porodičnoj radionici. To je doprinelo da osnuje sopstveno preduzeće 2007. godine sa samo 15 zaposlenih.

Kako steći know-how

“Kada je u pitanju razvoj našeg preduzeća, prepreka je bilo puno i moglo bi se reći da gotovo da uopšte nismo imali ili smo sasvim malo pomoći dobili na našem razvojnom putu’’, ističe Fadil.

“Sigurno je da smo imali tehničko i stručno znanje da proizvedemo nameštaj, ali su nam nedostajali odgovarajući prodajni kanali. Takođe nam je trebalo znanje u identificiranju međunarodnih standarda koje bi trebalo implementirati.“

Kako zaposliti dobre stručne stolare u relativno novoj firmi, kako izgraditi vlastiti identitet i kako osvojiti strana tržišta i naći dobre prodajne agente neki su od poznatih izazova sa kojima se mala artisanska preduzeća suočavaju tokom svog rasta i razvoja.

U 2016. Artisan je stupio u kontakt sa EBRD-om sa ciljem da proširi proizvodnju i poveća prodaju. Zahvaljujući finansiranju od strane EU, Artisan je dobio konsultanta sa kojim je analizirao sve detalje vezane za širenje proizvodnje iz ograničenog kapaciteta.

Njihovi napori ka privrednom rastu dobili su novi zamah kada je Evropska Unija obezbedila kupovinu CNC mašina – kompjutera programiranih za automatizaciju seče drveta u cilju unapređenja njihovog proizvodnog kapaciteta.

U međuvremenu, Artisan je imao priliku da se upozna sa Ruđer Novak-Mikulićem, slavnim industrijskim dizajnerom iz Hrvatske koji je posetio Artisanovu fabriku 2018. da bi razmotrio mogućnost nove linije “Insan“. Na osnovu  maketa, tehničkih crteža, i istraživačkih radova koji su sprovedeni uz pomoć EBRD-a, Artisan je razvio čitavu kolekciju inspirasanu Ruđerovim kreacijama.

Hisa%20Denk%20restaurant,%20Zgornja%20Kungota%20Slovenia%202

Foto: Artisan

Ručni rad i inostrano tržište

Danas se 95 odsto od Artisanovih proizvoda prodaju na stranom tržištu. Artisan je povećao svoj prihod, što je omogućilo zapošljavanje većeg broja kvalifikovanih radnika. Na kraju 2018. godine Artisan je brojio 155 radnika u cijelom timu.

Od Meksika do Singapura, Artisanovi proizvodi se mogu naći u radnjama po celom svetu, od kojih neke isključivo prodavaju Artisanov nameštaj.

“Dobijanje Red dot nagrada na međunarodnom sajmu unutrašnjeg uređenja IMM Cologne,  je sigurno jedan od naših najvećih uspjeha’’, kaže Fadil.

“Istovremeno raditi na projektima u SAD-u, Australiji, Kini, kao i biti u mogućnosti imenovati Starbucks svojim kupcem, demonstrira kako su naši napori imali dalekosežan efekat, i tu je bilo važno prisustvo EBRD, koji nam je dao vetar u leđa.“

Neva%20lounge%20chair%20with%20Bloop%20coffee%20table%20(2)

Foto: Artisan

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.