Ostalo Vesti iz zemlje

10.05.2023. 16:00

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Bitka za Vlasinu: Sprečiti poguban uticaj MHE na Rupskoj reci

Foto: Slobodan Knežević, Organizacija za političku ekologiju Polekol

Neformalno udruženje građana „Bitka za Vlasinu“ upozorilo je na „pogubne uticaje mini-hidroelektrana (MHE)“ na Rupskoj reci, koja se nalazi u teritoriji Opštini Vlasotince i služi za vodosnabdevanje građana Grdelice. To udruženje očekuje brisanje svih izdatih lokacija za nove MHE koje bi u budućnosti mogle da se grade na teritoriji Vlasotinca.

Kako je za Novu ekonomiju objasnio Petar Ilić, predstavnik „Bitke za vlasinu“, ovih dana su mogle da se vide „tužne, ali i upozoravajuće slike niskog vodostaja Rupske reke“.

„Izgradnja MHE je zabranjena od 2021. godine na terotoriji Opštine Vlasotince, ali u Prostornom planu i dalje postoje lokacije za MHE. I pored te zabrane, svako može da podnese zahtev za njihovu izgradnju. Da bi to sprečili i za sva vremena rešili pitanje derivacionih MHE u Opštini Vlasotince, želimo da opština iz Prostornog plana izbaci sve te lokacije“, rekao je Ilić za naš portal.

On je podsetio da je čuvenim katastrom iz 1987. godine, koji je „zactrao“ lokacije za MHE širom Srbije, samo na teritoriji Vlasotinca planirano 56 takvih objekata, pretežno na malim planinskim rekama.

Kako nam je Ilić objasnio i kako se navodi u saopštenju tog udruženja, nizak vodostaj Rupske rele je posledica rada dve derivacione minihidroelektrane u gornjem toku reke, a zamućenje vode zbog naglog otpuštanja iz cevi tih MHE.

„Zbog nestanka struje u postrojenjima MHE ‘Lanište’ i MHE ‘Porečje’ izgrađenih iznad vodozahvata grdeličkog vodovoda, došlo je do zastoja protoka vode u kilometarskim cevima ovih MHE, koje više od 70 odsto toka reke koriste za pokretanje turbina“, objasnio je Ilić.

On dodaje i da se nestanak struje u MHE postrojenjima dešava često, kao i da tada prestankom rada njihovih turbina voda ostaje u cevima MHE, od kojih je svaka dugačka oko tri kilometra.

Stanje na Rupskoj reci, koje je posledica uticaja MHE, može da se pogleda i na SLEDEĆEM LINKU.

Inače radi se o MHE koje su u privatnom vlasništvu, a Bitka za Vlasinu nedavno je uspela da se izbori za zabranu izgranje MHE „Besko“, koja je takođe planirana za izgradnju na Rupskoj reci.

Protest protiv nove MHE na Rupskoj reci

Kako se navodi, identične ekscesne situacije dešavaju se više puta tokom godine bez ikakve adekvatne reakcije odgovarajučih struktura vlasti u Opštini Leskovac ili u Opštini Vlasotince.

Bitka za Vlasinu podseća i upozorava da zbog ekscesa na Rupskoj reci dolazi i do prestanka isporuke pijaće vode za više od 15.000 stanovnika Grdelice i okolnih naselja:

„Brojni žitelji ovog kraja ostali su i bez mogućnosti da kroz male vade i kanale iz Rupske reke navodnjavaju svoje bašte, poljoprivredno zemljište, a i napajaje stoke tokom celog dana bilo je znatno otežano“.

Inače, vodovodom koji se napaj iz Rupske reke gazduje JKP“Komunalac“ iz Grdelice.

Poništena dozvola za MHE Besko na Rupskoj reci

„Posebna je priča što drastičnim nestankom reke dolazi do pravog malog ekocida, u ovo doba godine kada pored bujanja vegetacije, mnoge vrste riba upravo ulaze u period mrešćenja ili su ga završile pa ikra ili mlađ usled nestanka vode ostaju na suvom“, dodaje Ilić.

MHE na Rupskoj reci u vlasništvu su firme „Water Green Energy“, koja je na istoj reci planirala gradnju MHE Besko. Kako je više puta pisao i naš portal, protiv nove MHE Besko izborili su se meštani Dadinca, naselja kroz koje reka protiče, zajedno sa Bitkom za Vlasinu.

Nakon 135 dana na barikadama do odluke resornog Ministrastva građevinarstva došlo je do poništavnaja dozvole za izgradnju MHE Besko.

„Izražavamo svoje protivljenje štetnom i razarajućem uticaju MHE po prirodu i njen ekosistem, biodiverzitet biljnog i životinjskog sveta, standard i uslove života ljudi opstankom apsolutno zavisnih i uslovljenih od slobodnih, čistih tokova naših reka“, poručuju iz bitke za Vlasinu.

Protesti zbog MHE: Kompanije podržavaju čuvare Rupske reke

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.