Ostalo

04.07.2024. 11:12

BAT

Autor: Nova ekonomija

Direktor BAT-a za jugoistočnu Evropu posetio Srbiju

Foto: Dušan Petković

Ostalo

04.07.2024. 11:12

Direktor BAT-a za jugoistočnu Evropu, Jorge Araya, sastao se danas u Vladi Republike Srbije sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislavom Momirovićem.

Na sastanku je bilo reči o uspešnom poslovanju kompanije BAT u Srbiji, doprinosu privredi naše zemlje, ali pre svega o zajedničkim aktivnostima na polju sprečavanja prodaje duvanskih i nikotinskih proizvoda maloletnicima, borbi protiv sive ekonomije i transformaciji celokupne industrije.

„Vlada Srbije je obezbedila transparentno i predvidivo poslovno okruženje što je dovelo do velikog broja stranih investicija, novih ulaganja u fabrike i proizvodne kapacitete, koje su rezultirale tome da Srbija danas ima 550.000 novih radnih mesta u odnosu na pre 12 godina. Jedan od stubova naše ekonomske politike je svakako otvaranje novih tržišta i uvećanje izvoza kroz potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa najvećim svetskim tržištima. Da je reč o dobroj odluci govori i podatak da je izvoz srpskih kompanija od 2012. godine do danas porastao više od 300 odsto. Nastavićemo da pružamo podršku privatnom sektoru jer smo duboko uvereni da je privatni sektor pokretač srpske privrede“, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović.

Direktor BAT-a istakao je da je veoma zahvalan predstavnicima Vlade R. Srbije na izuzetnoj saradnji, koja kompaniju ohrabruje da nastavi sa ulaganjima i investicijama u Srbiji, gde BAT uspešno posluje punih 20 godina.

„Veoma smo zadovoljni poslovanjem u Srbiji, a posebno saradnjom sa Ministarstvom unutrašnje i spoljne trgovine i državnim institucijama na zajedničkim akcijama u cilju prevencije i apsolutne zabrane prodaje duvanskih i nikotinskih proizvoda maloletnicima. Takođe, zahvalni smo ministru Momiroviću na čvrstom stavu po pitanju borbe protiv sive ekonomije koja negativno utiče na sve oblasti privrede i koči napore države da ostvari zacrtane socijalne i razvojne planove i potrebe“, poručio je Jorge Araya.

On je podsetio da je BAT, upravo iz tog razloga, u potpunosti podržao nedavne Izmene Zakona o duvanu u Srbiji, koje ne samo da regulišu nivo nikotina u ovim proizvodima već, što je najvažnije, striktno zabranjuju prodaju nikotinskih proizvoda maloletnicima.

„Srbija je od izuzetne važnosti za BAT Grupu, a posebno sam ponosan na celokupan tim ovde u Srbiji i sa velikim zadovoljstvom mogu da istaknem da smo u samom vrhu naše industrije kada je u pitanju primenjivanje koncepta smanjene štetnosti (THR). Transformacija industrije ostaje u vrhu globalnih i lokalnih prioriteta BAT-a, a posebno smo posvećeni razvoju novih kategorija proizvoda sa dokazano smanjenom štetnošću, koje odraslim pušačima nude alternativu“, zaključio je Araya.

Od akvizicije DIV-a (Duvanska industrija Vranje), BAT je u fabriku u Vranju, uložio više od 280 miliona evra, a kroz poreze i akcize je u budžet Srbije uplatio preko 4 milijarde evra. O uspešnim poslovnim rezultatima BAT fabrike u Vranju, govori i podatak da je četvrti put zaredom dobitnik Globalnog priznanja za izvrsnost u kvalitetu, kao jedina fabrika u Evropi u okviru BAT grupacije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.