Ostalo

13.12.2022. 16:23

Danas

Autor: Nova ekonomija

Petina američkih kompanija u Srbiji očekuje pad profita

Foto: Pixabay - jotoler

Ostalo

13.12.2022. 16:23

Manje od polovine kompanija članica Američke privredne komore (AmCham) očekuje rast poslovanja u 2023. godini, dok 20 odsto (petina) očekuje pad profita. Globalnoj krizi se ne nazire kraj, a pred Srbijim je kako tvrde još jedna izazovna godina.

„Veoma je važno da na dugoročnom planu zajedno sa Vladom Srbije radimo na unapređenju institucionalnih reformi kao što su unapređenje efikasnosti pravosuđa, vladavini prava i veća transparentnost kroz nastavak digitalne transformacije“, rekao je predsednik AmCham u Srbiji Stefan Lazarević.

Kako je preneo Danas, Lazarević je dodao da za sledeću godinu, fokus treba da bude nastavak digitalizacije u cilju efikasnije administracije, zelena agenda za ekološki čistu i energetski efikasnu Srbiju, unapređenje sistema zdravstvene zaštite i podrška regionalnim inicijativama koje za cilj imaju integraciju Srbije u EU, a jedna od njih je Otvoreni Balkan.

Uprkos ratu u Ukrajini, energetskoj krizi, inflaciji i prekidima u lancima snabdevanja čak 86 odsto kompanija članica AmCham smatra da će njihovo poslovanje ili ostati u okviru planiranog ili čak biti bolje u ovoj godini.

Najviše njih (20 odsto) očekuje negativne efekte ovih okolnosti u vidu smanjenja profita, 14 odsto očekuje pad prometa i pad investicija, pokazuje godišnje istraživanje stavova privrede koje je sprovela ta komora.

Ipak, i ova očekivanja su negativnija nego prošle godine koja je bila pod uticajem Kovida 19.

Mala i srednja preduzeća nisu tako optimistična i 42 odsto njih očekuje da im se smanje prihodi, a 45 odsto da im se smanji profit. Svako peto malo preduzeće očekuje smanjenje broja zaposlenih.

U odnosu na okruženje članice Američke privredne komore ocenjuju poslovno okruženje i Srbiju kao investicionu destinaciju boljom nego u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a lošiju nego kod naših suseda koji su u Evropskoj uniji.

Kao najveći problem u narednoj godini privreda u ovom istraživanju vidi nedostupnost radne snage i tako je prethodnih pet godina.

Iza radne snage, na listi izazova su aktuelne krize, prošle hodine Kovid, a ove godine rat u Ukrajini.

U odnosu na prethodne godine finansijska disciplina, odnosno rokovi plaćanja napravili su skok na treće mesto problema.

Za sledeću godinu očekivanja su na najnižem nivou od kada se radi istraživanje. Dok je za 2020. godinu 78 odsto članica očekivalo rast poslovanja, za sledeću godinu samo 43 odsto njih to očekuje, dok 46 odsto njih očekuje isti nivo poslovanja kao ove godine.

Kao prioritete za investicije i privredu u doba krize, članice Amčama ocenjuju digitalnu transformaciju, zelenu agendu odnosno energetiku i životnu sredinu, zdravstvo i unapređenje regionalne saradnje, pre svega kroz inicijativu Otvoreni Balkan.

Izabran novi Upravni odbor Američke privredne komore

Premijerka Ana Brnabić izdvojila je nekoliko parametara koji pokazuju značajan rast ekonomske saradnje između Srbije i SAD.

Ona je istakla rast spoljnotrgovinske razmene koja je prošle godine dostigla skoro milijardu dolara, a ove je u prvih osam meseci 45,6 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

Ona je navela da je razmena usluga prešla milijardu dolara ove godine, pri čemu je izvoz usluga u SAD od januara do septembra dostigao skoro 900 miliona evra, a uvoz usluga iz ove zemlje oko 200 miliona evra.

Napomenula je i da su najveći partneri Srbije u razmeni usluga SAD, Nemačka, Velika Britanija i Švajcarska.

Ona je naglasila da će prioritet biti dalja digitalizacija, posebno e-uprave, kako bi građani i privreda mogli da zatraže usluge od države 24 sata sedam dana u nedelji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.