Ostalo

10.03.2023. 10:49

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Svetska banka Srbiji odobrila kredite vredne 220 miliona evra

Ichbinameya/Wikimedia

Ostalo

10.03.2023. 10:49

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je dva zajma Srbiji u ukupnom iznosu od 218,9 miliona evra.

Svetska banka je odborila programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, kojim je obezbeđeno 149,9 miliona evra (u protivvrednosti 160 miliona dolara), kao i finansiranje u iznosu od 69 miliona evra (u protivvrednosti 75 miliona dolara) za projekat „Unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast“.

Razvojni zajam za zelenu tranziciju odobren je za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da unapredi institucije javnog sektora na putu ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta koji će ostati održiv i za buduće generacije.

Tim zajmom se pruža podrška reformama javnih politika i institucija kako bi se fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za realizaciju klimatskih aktivnosti i zaštitu životne sredine.

Cilj je da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost JP „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) i omogućilo brže uvođenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci, navodi se u saooštenju.

Zajam je pripremljen u partnerstvu za Francuskom razvojnom agencijom (Agence Française de Développement, AFD) i nemačkom Razvojnom bankom (Кreditanstalt für Wiederaufbau, КfW), a obe institucije će takođe obezbediti finansijska sredstva Vladi.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je i finansiranje u iznosu od 69 miliona evra (u protivvrednosti 75 miliona dolara) za Projekat „Unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast.

Taj program za cilj ima jačanje osnovnih funkcija upravljanja javnim ulaganjima i unapređenje institucionalnih kapaciteta za ostvarenje zelene tranzicije.

U okviru odobrenog programa, pripremljenog u partnerstvu sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), pruža se podrška široj strategiji Vlade žza prelazak na zeleniji i otporniji model privrednog rasta.

„Cilj ovog projekta je jačanje temeljnih elemenata sistema za upravljanje javnim finansijama u Srbiji radi povećanja fiskalne transparentnosti i jačanja otpornosti Srbije na šokove“, rekao je Nikola Pontara, direktor Кancelarije Svetske banke u Srbiji. „

Ova aktivnost, koja se realizuje u vidu programa za rezultate, pružiće podršku Srbiji u njenim nastojanjima da napusti obrazac visoke energetske intenzivnosti i napravi otklon od korišćenja energije iz fosilnih izvora.

Ona će pomoći Srbiji da uspešno sprovede u delo svoju Strategiju niskougljeničnog razvoja i ostvari Nacionalno utvrđene doprinose za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.