Podcast

07.03.2022. 14:57

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Eko patrola Sremčica obnovila jedino kraško jezero u Beogradu (AUDIO)

Gost podkasta Nove ekonomije bio je Milan Tomašević, iz organizacije Eko patrola Sremčica. ...

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Podcast

07.03.2022. 14:57

Gost podkasta Nove ekonomije bio je Milan Tomašević, iz organizacije Eko patrola Sremčica. Članovi tog udruženja obnovili su jedino kraško jezero u Beogradu i nekadašnje izletište predratnog Beograda, Rakinu baru.

Zbog nebrige i odlaganja otpada, jezero je bilo zapušteno, isušeno i zaraslo u trsku, pa su se meštani Sremčice 2019. godine organizovali sa ciljem da ponovo ožive svoje jezero.

Nakon par godina, rezultati su vidljivi golim okom, Sremčica ponovo ima svoje kraško jezero, koje inače nije česta pojava u Srbiji, odnosno za koje se može reći da predstavlja poseban fenomen.

Foto: Eko patrola Sremčica/Rakina bara

Meštani Sremčice vraćaju život u Rakinu baru

Eko patrola Sremčica sada predstavlja formalno udruženje građana, koje je registrovano u Agenciji za provredne registre (APR) i koje sada može da prima i donacije.

Vraćanje jezera u život rezultat je zajedničkih napora samih meštana. O njihovoj akciji Nova ekonomija je pisala i prošle godine.

Foto: Nova ekonomija

Milan Tomašević kaže za naš podkast kako u Sremčici postoji dosta ekoloških problema koji treba da se reše, počevši od saniranja kanalizacije, koja se izliva u njive i šume.

Pored tih problema, u tom beogrdadskom naselju postoji i problem u vezi sa odlaganjem otpada. Članovi udruženja Eko patrole Sremčica odlučili su da reše i taj problem, postavljanjem korpi za odlaganje otpada koji može da se reciklira (na slici).

Akcija čišćenja Rakine bare pokazala je kako građani sami mogu da reše neke veće ekološke probleme kada se sami udruže.

Jezero je svašta preživelo, jedno vreme je čak bilo i divlji kolektor za kanalizaciju. Sada postaje park sa drvećem, klupama, ribama i sve češće ga posećuju ptice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.