Preporuka Svet

20.05.2022. 11:55

Klima 101

Autor: Nova Ekonomija

Uklonjen rekordan broj zastarelih brana i rečnih prepreka u Evropi

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

U rekama 17 evropskih zemalja uklonjeno je najmanje 239 barijera, saopštila je Svetska fondacija za migraciju riba. Procenjuje se da na evropskim rekama postoji najmanje 150.000 brana koje su zastarele i od kojih nema nikakve koristi. 

„Uklanjanje brana je najefikasniji način kako bi ponovo učinili da reke pune riba slobodno teku“, rekao je Herman Vaningen, direktor Svetske fondacije za migraciju riba.  

Kako prenosi portal Klima 101, cilj uklanjanja nepotrebnih barijera je obnavljanje rečnog toka čime se povećava biološka raznolikost i otpornost ekosistema na klimatske promene.

Brane i druge rečne prepreke blokiraju puteve migracije riba, a to često dovodi do gubitka područja za razmnožavanje i smanjenog broja ribljih vrsta kao što su losos, pastrmka i jegulja.

To ima i širi uticaj na biodiverzitet ekosistema, naročito na vrste koje se hrane ribom, poput orlova i vidri.

Kako se dodaje, vraćanje najmanje 25.000 kilometara reka u stanje slobodnog toka označeno je kao jedan od ključnih stavki Strategije Evropske Unije za zaštitu biodiverziteta do 2030. godine.

Aktivisti uklonili 101 rečnu branu u Evropi
Planina Maljen pod posebnim režimom zaštite, biće bez MHE

U 2021. godini oko tri četvrtine uklonjenih barijera su niže brane i objekti, dok je jedna četvrtina onih koje su bile veće od dva metra. Najviša uklonjena brana je bila visoka oko 13 metara.

U Finskoj je zatvorena hidroelektrana koja je još bila u funkciji, a njena brana demontirana, jer je procenjeno da su koristi za životnu sredinu veće u odnosu na korist od proizvedene energije.

Španija je uklonila naviše rečnih barijera, njih 108 u 2021. godini.

Prvo vađenje zastarelih rečnih brana tokom prošle godine su zabeleželi Crna Gora, Slovačka i Portugal.

Osim koristi za biodiverzitet uklanjanje dotrajalih brana ima i bezbednosnu ulogu. Zbog veće učestalosti obilnih padavina i poplava ove brane predstavljaju bezbednosni rizik, jer mogu da se uruše.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.