Top 10 destinacija u Srbiji (FOTO)

Foto: Kristina Vuković

Destinacije po Srbiji su postale popularne u vreme pandemije, kada često nije moguće letovati van zemlje. Da nam preporuči destinacije koje možemo obići u Srbiji, pitali smo Kristinu Vuković koja živi u radi u Beogradu, a često obilazi zanimljive lokacije u Srbiji. 

Ovo su 10 mesta po njenom izboru, koje treba obići u Srbiji:

Borački krš

Prošle godine sam išla na planinarenje i jedan deo te akcije je bila i poseta Boračkom kršu za koji do tog trenutka nisam znala ni da postoji u Srbiji. To su vulkanske stene i nalaze se iznad Knića i Gružanskog jezera i baš sam bila oduševljena kako to sve izgleda i koliko je lep pogled. Malo je naporniji uspon, ali je odličan za one koji vole da planinare i pešače. Tu je i selo Borač, gde se nalazi staro groblje iz 17. veka sa zanimljivim spomenicima. 

Taorska vrela

Ovo mesto sam prvi put posetila u maju ove godine, postalo je popularno u poslednje vreme, ali je meni stvarno prelepo. Pored slapova i vodopada, tu se nalaze i neke stare vodenice. Njih bi trebalo verovatno srediti i restaurirati, ali sve to fenomenalno izgleda. 

Reka Gradac

Kanjon reke Gradac bih uvek svima preporučila. Lepo je za kupanje, šetanje, planinarenje. Tu su i manastiri, koji mogu da se obiđu. Gradac je čist i kada je toplo može da se kupa, a blizu je i Valjevo, gde ima baš puno toga da se vidi, muzeja, spomenika...

Risovačka pećina

Ovo mesto me je baš oduševilo, nalazi se kod Aranđelovca. Jako je zanimljivo, jer postoje ostaci praistorijskih ljudi, životinja, prelepi su ukrasi unutra. Postoji sve što treba da ima jedna pećina, ali nije toliko poznata, bar ja nisam znala dok je nisam posetila. Postoji i vrsta šišmiša koja živi samo tu, pa iz tih razloga nije dozvojeno slikanje unutra, imam par slika spolja, a ko želi da vidi kako unutra izgleda, mora da poseti. 

ObeDska bara

Volim često da odem u Obedsku baru, to mi je omiljeno mesto za opuštanje, jer ima taj lep deo za roštilj i piknik sa društvom. Mogu da se iznajme i čamci da se vesla po bari, kao i brodić koji ide u određeno vreme. Takođe, ima dosta biljnih i životinjskih vrsta. 

Rudnik, Srpski Holivud

Ovo mesto mi se baš dopalo, nalazi se na Rudniku. Pristup je malo nezgodan, kola se ostave na parkingu, pa ima da se prošeta oko 2 kilometra. Izvodljivo je i kolima ali je baš loš put. Ide se uzbrdo kroz selo Mutanj. Tu je napravljen taj znak poput onog iz Holivuda i ljuljaške, a pogled dok se ljuljaš je baš lep. 

Velika pleća, Divčibare 

Ovo mesto takođe volim, bila sam nekoliko puta. Nalazi se na oko pola sata hoda od centra Divčibara. Prvi put sam išla sa društvom pre nekoliko godina. Ostali smo nekoiko sati, jako je lep pogled. To mi je baš drago mesto. Blizu je i Crni vrh na Divčibarima, pa može da se napravi pešačka tura. 

Gorobilje 

Moram da budem malo sebična i spomenem i selo iz kog mi je majka i gde mi živi rodbina, nalazi se blizu Požege. Trudim se da odem bar jednom mesečno, tamo postoji jedna prelepa crkva brvnara iz 18. veka, bila je i na televiziji nekoliko puta, a tu je i reka Đetinja. 

Viminacium 

Viminacium mi je fenomenalan, tamo sam išla nekoliko puta. Sada je i jako lepo sređeno tamo, postoji i mamut park i arheološka nalazišta. Mislim da to treba obići, stvarno ima dosta toga i muzej je jako zanimljiv. Nisam očekivala da tako izgleda, kada se uđe u jedan deo izgleda kao da si u nekom rimskom periodu. 

Šarganska osmica

Ove godine sam prvi put išla da se vozim Šarganskom osmicom i oduševila sam se. Lep je doživljaj i jako lepo su sredili Mokru goru, to je sada postala baš popularna turistička destinacija, ali mislim da treba videti. Vožnja vozom, koji je na struju traje oko 2 i po sata, a u povratku se staje na svim stanicama i obilazi. 

Vojislav Vuksanović

Još slika i zanimljivih destinacija možete pronaći na Kristininom Instagram profilu: 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (4)

 • Milan

  Dotična nema pojma o top destinacijama Srbije što se iz priloženog da videti.Stefanov komentar je na mestu a vi ne nasedajte i ne objavljujte ovakve tekstove jer ste veoma ozbiljna redakcija.

 • Stefan

  Ne znam da li sam do sad video jedan od ovakvih (naših/domaćih) članaka da bar jednu lepotu iz istočne ili južne Srbije ubaci. Borsko jezero, Lazarev kanjon, Đerdapske šume, vidikovci i vodopadi, Kladovo, Rajac i Negotinska krajina, Staroplaninska sela, jezero i vodopadi, Svrljiške pećine, Pirotski kraj, Vlasinsko jezero, Vučje, Radan... mogu da nastavim.

 • neko

  Realno,u Srbiji ne postoji mesto gde bi se covek mogao zadrzati duze od 2-3 dana,zato je ipak bolje otici u stranu zemlju.

 • Miroslav

  Lepo, ali malo treba prioveriti stvari pre nego što se puste u javnost. Vožnja Šarganskom osmicom obavlja se po pruzi koja izgleda isto onako kao i kada je puštena u saobraćaj, 1929. Nema nikakvih vozova na struju, uglavnom je lokomotiva na dizel vuču, “dizelka”, koja je tuda saobraćala i u vreme ukidanja pruge 1974., a ponekad se može i videti parna lokomotiva, popularni “ćira”.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.