Priče i analize

21.12.2018. 15:18

Nova ekonomija

Autor: Direkcija za nacionalne referentne laboratorije

Eko-motori kao budućnost pružanja brže prve pomoći

Osmi meetup Health Tech Lab-a

Osmi meetup Health Tech Lab-a održan je u partnerstvu sa Fondacijom Fridrih Nauman za slobodu u Muzeju nauke i tehnike.
Govorilo se na temu inovacija u digitalnom zdravstvu, otvaranju podataka i predstavljeni su primeri ekomobilnosti u oblasti zdravlja i inovacije u radu sa decom sa autizmom prvi put kako u Srbiji tako i u svetu.
Svi posetioci su imali priliku da obiđu muzej, upoznaju goste iznenađenja i saznaju više o Imagine IF – prvom Health akceleratorskom programu u Srbiji u saradnji sa Innovation Forumom i Naučno tehnološkim parkom Beograd. 
Health-tech Lab podstiče inovativnost na raskršću zajednica stručnjaka i studenata iz širokog spektra tehnologija i zdravstva. Uzimajuči u obzir da se inovacija dešava na preseku naizgled nespojivih oblasti, Helath Tech Lab ima nekoliko ciljeva. To su promocija već postojećih rešenja u zdravstveno-tehnološkim ekosistemima, formiranje inovativnih rešenja, kao i podrška za njihov kontinuirani rast.
Na decembarskom meetup-u Health Tech Lab-a pričalo se i o praktičnoj implementaciji tehnologije u zdravstvo.
Srđan Štoponja, ispred E-prime-a, kompanije za prvi eko-električni bicikl je predstavio bicikl koji bi se koristio za pružanje prve pomoći i koji je opremljen litijumskom jonskom baterijom kao i  velikim motorom različitih jačina.
„U ovaj motor može da se postave bilo koji uređaji za pružanje prve pomoći, kao što su, boce sa kiseonikom, reanimaciona sredtsva itd. Pružanje prve pomoći bez obzira da li se nezgoda dogodila u gradu ili u nekom nenaseljenom mestu nam je prioritet“, istakao je Štoponja.
Helth Tech Lab radi sa međunarodnim partnerima za inovacije u zdravstvu. Uključio je lokalne zdravstvene i biotehnološke startape u internacionalnu obuku –  Startup Jerusaelm, koja je održana u Izraelu tokom jeseni 2018. godine.
Od juna 2018. članovi su prestižnoe evropske strukovne organizacije: European Connected Health Alliance (ECHA). Cilj im je da kroz buduće aktivnosti u ECHAllience omoguće jačanje srpskog healthtech ekosistema i to pre svega kroz brojne saradnje i finansiranje, razmenu znanja, vidljivost na svetskom tržištu i sl.
Milica Đurić, direktorka Inovaciona centra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu objasnila je da ovaj centar sarađuje sa brojnim inostranim bolnicama tako što izrađuje i testira svoja rešenja zajedno sa lekarima i pacijentima.
Sveta Simić, iz MotoGreeny kompanije je pričao o radionicama koje organizuju, o tome da su poklonili tri punjača za električne skutere, o ekolškom značaju ovih prevoznih sredstava, šta znače zelena vozila za okolinu i za bezbednost saobraćaja uopšte. 
„Ja se vozim već skoro četrdeset godina na vespi i prošao sam dosta izazovnih puteva, vozio sam od Beograda do Atlanskog okeana, bio na glečerima, u pustinjama, a sad sam pomislio da od svog hobija mogu da napravim posao u jednom ovakvom okruženju i priča o Greeny je počela kada sam se na struju uvezao 2015. godine na sajam automobila“, rekao je Simić.
Organizacija Health Tech Lab postoji od januara 2018. godine, a do sada je održala sedam meetup-a za više stotina posetilaca.
Sve je počelo 2017. godine kada je dr Ivana Kostić organizovala prvi MIT Health Hakathon u Beogradu koji je dobio podršku programa MIT Hacking Medicine sa njenog matičnog univerziteta u Bostonu. Na ovom događaju je upoznala Damjana Damnjanovića, marketinškog stručnjaka i dugogodišnjeg borca za prava pacijenata kao i osnivača udruženja Plavi krug koji predstavlja pacijente sa dijabetesom.
Tokom meetup-a i publika i gosti su se, između ostalog bavili i pitanjima: Kako eko motori i bicikli mogu pomoći zdravstvu? Kako se može olakšati posao defektologa pacijentima kojima su potrebni? A gosti su saznali i kako je prva pomoć spojila ekološke inovacije i svet tehnologija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.