Priče i analize

24.08.2018. 12:52

eKapija

Autor: Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Izgradnja novog diplomatskog predstavništva Srbije u Kanberi počinje 2019. godine

Novo diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Kanberi trebalo bi da počne da se gradi u prvoj polovni naredne godine, saznaje eKapija u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Investicija je predviđena kao planirani kapitalni izdatak u ovoj i naredne dve budžetske godine, a ukupno će biti izdvojeno 132 miliona dinara, piše eKapija.

Prvi korak u realizaciji ovog projekta je već načinjen. Nedavno je naime, završen konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje kompleksa u Kanberi, koji je Ministarstvo posredstvom Udruženja arhitekata Srbije raspisalo u maju, a žiri – u čijem su sastavu bila i dva profesora univerziteta – doneo je odluku o tri prvonagrađena rada. Titulu najboljeg poneo je autorski tim AKVS arhitektura, u sastavu: Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum i Ana Petrović.

U Ministarstvu podsećaju da Srbija prvi put posle dugo vremena planira izgradnju jednog novog diplomatskog predstavništva, kao i da će nagrađena rešenja predstavljati osnov za detaljnu razradu projektne dokumentacije i izgradnju kompleksa.

„Imajući u vidu da je ova faza realizacije projekta uspešno završena, sledi dobijanje potrebnih odobrenja države prijema, izrada glavnog građevinskog projekta, dobijanje dozvola za gradnju i sprovođenje izbora samog izvođača radova. Kako ove aktivnosti i procedure traže određeno vreme, gradnja ovog objekta trebalo bi da započne u prvoj polovini naredne godine, kada će biti poznat i rok za izgradnju i useljenje objekta. Okvirni plan je da to bude do kraja 2020. godine“, navode u Ministarstvu.

U ovoj godini za njegovu izgradnju, dodaju, opredeljeno je 20 miliona dinara budžetskih sredstava, 80 miliona u 2019. i 32 miliona u 2020. godini.

Nagrade

Na nedavno završeni konkurs Ministarstva pristigla su ukupno 33 rada. Prvonagrađeni je, prema oceni stručnog žirija, pružio najkompletniji odgovor na zadatu temu kroz jasno definisan i prikazano autorski stav, kako u konceptualnom tako i u kontekstualnom smislu, navode u MSP.

„Prvonagrađeno rešenje, odlikuje se jednostavnim i jasnim konceptom koji je dosledno sproveden kroz sve segmente“, objašnjavaju.

Elegantna i svedena pojavnost projektovanog kompleksa bazirana je na principima i elementima srpske tradicionalne arhitekture, znalački prevedenim u savremeni arhitektonski jezik, a jasno zoniranje funkcionalnih celina objedinjenih tradicionalnim motivima trema i svedenom dimenzijom unutrašnjeg dvorišta (atrijuma) pruža adekvatan odgovor postavljenom projektnom zadatku. Predloženo rešenje implicira jasan i nedvosmislen identitet, a istovremeno je primeren materijalnim mogućnostima realizacije. Takođe, rad svojim konceptom i podelom na funkcionalne celine daje mogućnost korekcija tokom dalje razrade u slučaju revidiranih zahteva investitora ili na zahtev nadležnih institucija u zemlji domaćinu – Australiji.

Za svoje rešenje AKVS arhitektura dobio je nagradu u iznosu od 700.000 dinara. Drugoplasiranom autorskom timu u sastavu Marija Krsmanović Stringheta, Anđelka Badnjar, Milena Kordić, i Pavle Kostić, dodeljena je nagrada od 500.000 dinara, dok je treća nagrada u iznosu od 300.000 dinara pripala radu koji potpisuje Spring Studio, u sastavu: Milan Božić, Maja Dragišić, Milica Milosavljević, Jelena Kesić i Jovan Smoljanić.

Kompleks Ambasade Srbije u Australiji podsetimo, nalaziće se u ulici Bil Krezent broj 6, u četvrti gde je smeštena i zvanična rezidencija australijskog premijera, te veliki broj diplomatskih predstavništva od kojih je najveći broj izgrađen između 1990. i 2001. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.