Priče i analize

06.12.2018. 13:43

Agroklub

Autor: Rasim Ljajić

Koji se poljoprivredni poslovi obavljaju u decembru?

Decembar je idealan mesec za sumiranje rezultata, a na osnovu njih prave se planovi i proizvodnja za narednu godinu. Ima posla i u štali, voćnjaku, vinogradu, bašti.
Decembar je mesec kada sneg prekrije njive, vegetacija je u mirovanju, što ne znači da poljoprivrednici mogu da se odmaraju, jer oni koji imaju stoku, moraju da se pobrinu o njoj. Ipak, ima i radova na njivi i u voćnjaku, koji u decembru moraju da se pozavršavaju, piše Agroklub.
Ovo je mesec kada se završava zimsko oranje, a u zavisnosti od vremena i temperature vazduha odnosno padavina (sneg, kiša) zemljište se đubri i stajnjakom. Najčešće se đubrenje, odnosno prihrana, radi na ranije posejanoj ozimoj pšenici, ječamu i raži, samo ukoliko se razvili više od četiri lista ili su biljke izbokorile.
U ovom mesecu se najčešće završava sa berbom kasnih sorti kupusnjača, koje su preostale u polju. Sada počinju i pripreme za rad u staklenicima, odnosno plastenicima za ranu proizvodnju povrća.
S obzirom na to da ovaj mesec karakterišu veoma niske temperature, domaće životinje treba posebno negovati odnosno utopljavati ih, provetravati štalu i naravno svakodnevno čistiti. Mnogi koji nisu to obavili u novembru, sada kolju utovljene svinje, ali i ostalu stoku. Trebalo bi napraviti finansijsku kalkulaciju i na osnovu nje opredeliti se za obim i vrstu stočarske proizvodnje u godini koja dolazi.
Ako vreme dozvoli, u decembru se nastavlja sa sadnjom voćaka. Voćke koje su posađene tokom jeseni, sada se zagrću zemljom, kako ne bi došlo do oštećenja korena. Voćke bi trebalo da se štite od štetočina, da se pođubre, kao i da se orežu suve i oštećene grane. Pojedini voćari stavljaju kućice i hranu za ptice. Statistički podaci kazuju da jedna ptica pojede veliki broj insekata i štetočina u toku samo jednog dana, onda je logično da je briga za ptice posao voćara. Trebalo bi kontrolisati glodare, kako ne bi napravili veliku štetu tokom zime. Takođe, trebalo bi kontrolisati utrapljene sadnice. Uskladištene jabuke dinje, kruške pakuju i otpremaju.
U vinogradima se „bacaju“ stajnjak i mineralna đubriva.
Ljubitelji cveća ovog meseca imaju zapravo najviše posla. Ukoliko nema padavina, može da se nastavi podmlađivanje odnosno proređivanje žbunastog bilja. Zimzelenim biljkama i četinarima suva zima ne odgovora, pa bi bilo poželjno zalivati ih. Bitna je i nega travnjaka – đubrenje, jer se tada trava bolje bokori. Sada je idealno vreme za uzimljavanje drvenih reznica. One se od delova jednogodišnjih ili dvogodišnjih izdanaka režu i trape. Tu ostaju do proleća, kada se sade na stalno mesto u bašti.
Decembar je idealan mesec za sumiranje rezultata i prinosa koji su postignuti tokom godine, a na osnovu njih prave se planovi i proizvodnja za narednu godinu. Oni koji imaju poljoprivrednu mehanizaciju trebalo bi da je pripreme za prezimljavanje, ukoliko to nisu ranije uradili. Ovo je idealan mesec za nabavku semena, đubriva, zaštitnih sredstva i rezervnih delova za mehanizaciju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.