Priče i analize

21.05.2019. 16:12

Business Review

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Komšijma treba milion radnika i 10.000 industrijskih robota

Rumunima je potrebno više od milion radnika i 10.000 industrijskih robota, pokazuje analiza o potrebama radne snage u zemlji, piše Business Review.

Kao što je to slučaj i sa zapadnim zemljama osim regrutacije i obuke zaposlenih, kompanije sve više traže rešenja koja mogu zameniti ljude, odnosno traže se roboti, kao alternativa klasičnim radnicima.

Mnoge kompanije rekonstruiraju dosadašnji način funkcionisanja i traže rešenja u vidu automatizacije i digitalizacije rada.

Kompanije teže da svoje resurse i usluge učine kompatibilnim sa industrijom 4.0, konceptom koji definiše četvrtu ekonomsku industrijsku revoluciju, pokazuje ova analiza.

PROČITAJTE JOŠ:

Ova industrija stavlja u fokus digitalizaciju tehnologije, tako da hardver i oprema mogu komunicirati putem interneta.

Sve to, doprineće velikim ekonomskim promenama, jer će automatizacija dovesti do velike operativne nezavisnosti.

Kako piše Frames, Rumuniji su potrebna značajna ulaganja da bi se prilagodila novoj industrijskoj revoluciji. Pored obuke zaposlenih, potrebno je razviti nove automatizovane linije i usluge, gde će roboti igrati glavnu ulogu.

Nedavna studija Universal Robots-a pokazala je da su rumunski preduzetnici i menadžeri počeli da priznaju uticaj ovih novih tehnologija i u skladu sa time da traže rešenja za automatizaciju i robotiku, a 34,7 odsto ispitanika je rekla da namerava da u narednih 12 meseci primeni ovakve mere.

Prema podacima Međunarodnog saveza za robotku, Rumunija trenutno ima 11 robota za svakih 10.000 industrijskih radnika, a komšijama treba još najmanje 10.000 robota da bi mogli da prate potražnju.

Primera radi, Poljska ima 28 robota na 10.000 zaposlenih, Mađarska 57, a Češka ih ima 100.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.