Priče i analize

29.10.2019. 13:12

The Conversation

Autor: Nova Ekonomija

Lakše podnosimo kritiku od šefa, nego od šefice

Profesor Martin Abel, sa Midlberi koledža iz SAD-a, sproveo je jedno zanimljivo istraživanje sa ciljem da utvrdi da li zaposleni, bilo da su u pitanju muškarci ili žene, češće reaguju negativno na kritike, kada one dolaze od strane osobe ženskog pola, koja im je nadređena.  

Zamislite da vas vaš šef Itan pozove u kancelariju i izrazi nezadovoljstvo vašim zalaganjem i rezultatima u prethodnom periodu. Kako biste reagovali? Da li biste prihvatili kritiku i uložili više truda ili se vratili u kancelariju i počeli da tražite novi posao?

A sada razmislite da li bi reagovali drugačije da je šef, zapravo šefica i da se zove Emili, da li bi reakcija bila drugačija?

Ova pitanja je postavio profesor Martin Abel, a u istraživanju je učestvovalo 2.700 radnika kojima su nasumično dodeljivani menadžeri muškog i ženskog pola u online zadacima, takođe nasumično je birano kome će i od koga stići kritika.

Rezulalt istraživanja je bio da i žene i muškarci češće reaguju negativno, kada kritika dolazi od osobe ženskog pola. Učesnici ovog eksperimenta su prijavili da kritika od strane žene dovodi do većeg nezadovoljstva na radnom mestu, nego kada ista dolazi od muškarca.  

Uočeno je i da zaposleni pokazuju manje interesovanja za rad u firmi u budućnosti, ukoliko su dobili kritiku od šefice.

Ovo može imati važan uticaj na uspeh žena u vođenju kompanija, jer ako se reakcije radnika na kritiku češće odražavaju negativno kada je žena u poziciji moći, žene onda mogu birati manje efektivne strategije u menadžmentu ili generalno biti manje zainteresovane za menadžerske pozicije.  

Ceo tekst na engleskom jeziku možete pročitati na OVOM LINKU. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.