Priče i analize

07.02.2018. 10:20

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Mnogi potrošači ne znaju da tumače deklaracije na proizvodima koje kupuju

Na gotovo svim upakovanim prehrambenim proizvodima na tržištu nalazi se etiketa o nutritivnoj vrednosti artikla i sastojcima koje proizvod sadrži.

Međutim, mnogi i danas ne znaju da protumače te deklaracije.

Nutritivna deklaracija može da bude podeljena na tri glavna odeljka odvojena zadebljanim linijama, objašnjava se u tekstu koji potpisuje tim profesora sa Odseka za ishranu i dijetetiku sa Univerziteta u Gani, a koji prenosi list Dejli Grafik. 

Informacije u glavnom, ili u prva dva odeljka mogu da variraju od proizvoda do proizvoda i sadrže informacije koje su specifične za dati prehrambeni proizvod, kao što su podaci o hranljivoj vrednosti, veličini porcije i kalorijama, . 

Treći odeljak sadrži napomenu sa vrednostima za 2.000 i 2.500 kalorija unosa hrane dnevno. U toj napomeni se daju informacije o preporučenom unosu važnih hranljivih materija kao što su masti, natrijum i vlakna. Ona se nalazi samo na proizvodima u većim pakovanjima i ne menja se od proizvoda do proizvoda. 

Ono od čega treba početi pri čitanju deklaracije jeste veličina porcije i broj porcija u pakovanju. Te informacije se nalaze odmah ispod naslova „Nutritivni podaci“. 

Porcija je količina hrane koja se preporučuje u materijalima za edukaciju potrošača ili u nutritivnoj deklaraciji koju osoba treba da unese u određenom vremenu. Veličina porcije je standardizovana kod slične hrane da bi bila lakša za poređenje, i obično se izražava u opšte poznatim jedinicama kao što su komadi i šolje. Ponekad se izražava i u metričkom iznosu, kao što je broj grama i mililitara koji čine porciju. 

Podatak o kalorijama nam pruža informaciju o tome koliko energije sadrži hrana po porciji, kao i koliko energije potiče iz masti. Izražava se u kilodžulima (kJ) ili kilokalorijama (kcal). Možete da izračunate ukupnu energiju i energiju iz masti koje unosite tako što ćete broj kalorija pomnožiti s brojem porcija koje konzumirate. 

Sastojci su nabrojani po redu, počev od onog kog ima u najvećoj količini u proizvodu. Drugim rečima, sastojak prisutan u najvećoj količini se nalazi na prvom mestu na spisku. 

Osobe sa alergijom na hranu treba da provere spisak sastojaka na pakovanju prehrambenog proizvoda da bi utvrdile da li sadrži sastojke na koje su alergične. Takođe je važno proveriti spisak sastojaka da biste videli da li ispunjava vaše društvene, kulturološke ili religiozne zahteve. 

Dnevna vrednost je standardni vodič za osobe koje unose 2.000 kalorija svakog dana. Vaša dnevna vrednost može biti veća ili manja od 2.000 kalorija. 

Dnevna vrednost u procentima (% DV) služi da se utvrdi da li porcija hrane sadrži mnogo ili malo određenog hranljivog sastojka za osobu čije dnevne energetske potrebe iznose 2.000 kalorija. 

Birajte hranu sa najmanjim procentom dnevne vrednosti (pet posto ili manje) za trans masti, zasićene masti, holesterol, natrijum i šećer. Prevelika količina ovih sastojaka može da poveća rizik od mnogih hroničnih bolesti kao što su visok krvni pritisak i srčane bolesti. 

Nutritivne etikete predstavljaju brz način da se istaknu određene hranljive materije ili sastojke koji interesuju potrošača. Obično se nalaze na prednjoj strani pakovanja i dizajnirane su tako da privuku i omoguće potrošačima da brzo donesu odluke o proizvodima bez obaveznog čitanja deklaracije. 

Sistem deklarisanja na prednjoj strani pakovanja (FOP) koristi šemu boja na semaforu da bi upozorio potrošače na količinu hranljivih materija (koje treba konzumirati umereno) u prehrambenim proizvodima. 

Te hranljive materije su ukupne masti, zasićene masti, holesterol, šećer i so. 

Proizvod koji sadrži visok nivo ovih hranljivih materija se označava crvenom bojom, žuta označava umeren nivo a zelena nizak. Ipak, potrošačima se savetuje da koriste procente da bi videli da li je oznaka na etiketi tačna ili ne, navodi se u tekstu i preporučuje da kupujte upakovane proizvode sa nutritivnim deklaracijama na jezicima koje možete da čitate i razumete.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.