Priče i analize

30.01.2018. 10:08

N. Stojanović

Autor: Nova Ekonomija

Sećanje na žrtve Holokausta: Održan Dan sećanja-vozovi života i smrti

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta juče je u prostorijama Jevrejske opštine Beograd održan Dan sećanja-vozovi života i smrti koji je organizovala Organizacija Haver Srbija.

Događaj je otvoren izložbom đačkih radova Holokaust-kultura sećanja, prikupljenih tokom protekle školske godine u sklopu projekta Znjanje=tolerancija, organizacije Haver Srbija. Projekat se sprovodi u školama širom Srbije i podržalo ga je MInistarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja.

Mila Stojanović, koordinatorka edukativnih projekata Haver-a, rekla je da je kroz radionice u prošloj školskoj godini prošlo oko 400 đaka širom Srbije. Cilj samog projekta je da se kroz radionice, koje s ezasnivaju na metodologiji neformalnog obrazovanja, podigne nivo znanja i svesti o kulturi, tradiciji i običajima jevrejskog naroda, kao i da se mladi suprostave predrasudama, ksenofobiji, antisemitizmu i bilo kom obliku diskriminacije.

„Na đačkom konkursu, čiji je rezultat ova izložba učestvovale su četvrdesetdve škole iz dvadesetšest gradova Srbije sa likovnim, literarnim imultimedijalnim radovima. Sam konkurs je pokrenut sa ciljem da podstakne đake i  nastavnike da istražuju i bave se temom Holokausta i neguju kulturu sećanja. U sklopu konkursa organizovane su radionice koje doprinose interkulturalnom obrazovanju i vaspitanju, kao i svečana dodela nagrada, koja je obuhvatila obilazak Jevrejskog istorijskog muzeja i sinagoge Šukat šalom“, kaže Sonja Viličić, izvršna direktorka organizacije Haver Srbija.

Nakon otvaranja izložbe usledio je recital Vozovi života i smrti, koji je deo zajedničkog rada bivših i sadašnjih đaka Železničke tehničke škole iz Beograda i Osnovne škole Vožd Karađorđe iz Jakova, kao i njihovih nastavnika i nastavnica. Program je bio tematski usmeren na transport u Holokaustu i obuhvatio je projekciju dokumentarnih i đačkih filmova, svedočenja preživelih i počinioca i kratak uvod u tipove vozova o kojima đaci Železničke tehničke škole danas uče. Recital je pratio đački hor Osnovne škole Vožd Karađorđe koji je pevao na srpskom, hebrejskom, ladinu i jidišu.

„Skup je pored komemorativnog imao i obrazovno vaspitni značaj. Posebno je važan multidisciplinarni pristup temi kroz saradnju nastavnika tehničkih i humanističkih nauka. Tekst recitala napravljen je tako da budi kritičko mišljenje, vodi osvešćivanju pasivne uloge posmatrača, podstiče razmišljanje o razlici između krivice i odgovornosti, kao i razvijanje svesti o ličnoj i društvenoj odgovornosti“, kaže autorka recitala i profesorka sociologije Železničke tehničke škole Nada Banjanin Đuričić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.