Priče i analize

22.11.2017. 13:18

Moj enterijer

Autor: Nova Ekonomija

VIDEO Holanđanka napravila lampu koja umesto struje koristi biljke

Holandski dizajner Ermi van Oers, kreirala je lampu koja koristi živu biljku kao pomoć  da generiše sopstvenu električnu energiju…

Kako prenosi Moj enterijer, ona planira da kreira ovu tehnologiju u mnogo većoj razmeri, kako bi napajala čitave pametne gradove. Predstavljena tokom Dutch Design Week, Living Light koristi mikroorganizme da pretvori hemijski energiju koju biljka prirodno proizvodi tokom fotosinteze u električnu struju.

Van Oersova je dizajnirala lampu tako da je ona u potpunosti samostalna, i može raditi van mreže, umesto klasičnog korišćenja strujnog ulaza u nekom prostoru. Ona je već sada počela da primenjuje ovu tehnologiju, koja je poznata i kao mikrobialna energija, u javnim prostorima i sarađuje sa opštinom Roterdama na projektu osvetljenja jednog od parkova ovom metodom.

Šume mogu postati elektrane

„Potencijal je ogroman. Ulična rasveta može biti povezana sa drvećem. Šume mogu postati elektrane. Pirinčana polja u Indoneziji mogu proizvoditi i hranu i struju za lokalno stanovništvo“, rekla je ona u jednom intervjuu.

Living Light koncept sadrži biljku unutar staklene cevi. Kako biljka obavlja svoju fotosintezu, ona ispušta organska jedinjena u zemljanu posudu ispod. Organska materija se potom razdvaja bakterijama koje se skupljaju kroz mikrobialne gorivne ćelije, odnosno sistem koji imitira interakcije bakterija pronađenih u prirodi. Kada se to dogodi, nastaju elektroni koji se transportuju iz zemlje.

Električna struja se prenosi žicom i ulica u prsten sa LED sijalicama, koje se aktiviraju kada korisnik dodirne listove biljke.

Potencijal za gradove budućnosti

Van Oersova takođe tvrdi da bi gradovi budućnosti mogli biti napajani preko biljaka na sličan način, zamenivši u potpunosti trenutnu strujnu mrežu održivim mikrobialnim energetskim sistemom.

Održivost je inače bila jedna od glavnih tema na holandskoj Nedelji dizajna, gde su dizajneri eksperimentisali sa otpadnim materijalima i alternativnim energentima zbog sve većih pretnji klimatskih promena. Van Oersova veruje da postoji izobilje prilika za dizajnere koji žele da promene taj status quo.

Ništa bolje od biljaka

„Došla sam do tačke gde je svaka saksija sa biljkom opremljena ovom tehnologijom i do sada nisam pronašla ništa bolje od biljaka, a da može biti deo našeg energetskog sistema. Priroda će dobiti veću ekonomsku vrednost, te ćemo stvarati sve više zelenih mesta gde biodiverzitet može napredovati, dok ćemo u isto vreme smanjivati loš uticaj koji imamo po našu planetu“, objasnila je.

Ipak, dizajnerka prihvata da je njena tehnologija i dalje nova i da može proizvesti samo malu količinu energije u svojoj trenutnoj formi. Biljke fotosintezu obavljaju konstantno, ali ovoj lampi je potreban ceo dan da proizvede dovoljno energije za pola sata elektirčnog naboja, iako ovo može varirati u zavisnosti od stanja biljke.

Iduće godine proizvodi 50 lampi

Van Oersova je prvobitno razvila ovu tehnologiju sa grupom istraživača po imenu Plant-e prošle godine i planira da proizvede 50 lampi početkom iduće godine.

Drugi projekti koji su predstavljeni na holandskoj nedelji dizajna, a da se bave savladavanjem problema globalnog zagrevanja su novi materijal kreiran od otpadne plastike, i šalovi dekorisani mastilom koje je dobijeno iz zagađenog vazduha.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.