Vesti iz zemlje

26.12.2018. 12:55

Danas Online, RTS

Autor: Milan Jovanović

Kazne i do 100.000 dinara za bacanje petardi

Svake godine u ovo vreme ista upozorenja – da bacanje petardi može da bude opasna zabava. Koliko oštrije kazne, koje su uvedene u martu ove godine, utiču na prodaju i bacanje pirotehnike?
Samo nekoliko trenutaka zabave može da nanese štetu za ceo život. Zbog bacanja petardi, neki zadobiju opekotine, teške povrede, pa čak i amputaciju prstiju ili šake.
„Prošle godine ukupno je bilo 20 povreda, dvadesetoro dece je zbrinuto, od toga je troje dece hospitalizovano, moralo je dvoje da bude operisano“, kaže dr Đorđe Kravljanac, upravnik Klinike za dečju hirurgiju, prenosi Radio televizija Srbije.
Kako ističu, prema njegovim rečima, najčešće su to tinejdžeri, učenici viših razreda osnovne škole i srednje škole.
Doktor Kravljanac je ispričao da su imali slučaj eksplozije kada je dečak stavio 30 petardi u džep od pantalona.
Takođe, naveo je i slučaj gde su stavljali petarde u usta, pa su se takmičili ko će duže da izdrži dok ona ne eksplodira.
Visoke kazne
One koje moguće posledice ne odvraćaju, možda bi mogle veće kazne koje su uvedene u martu.
Za bacanje petardi i narušavanje javnog reda i mira preti kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ista kazna je i za roditelje maloletne dece.
„Pravi efekat primene ovog člana ćemo tek videti u narednom periodu. Inače, od početka godine, za prvih 11 meseci podneto je 145 prekršajnih prijava za prekršaje iz navedenog člana, od čega je 89 od momenta kad su stupile ove izmene na snagu“, kaže Miroljub Kolarić iz Uprave policije MUP-a.
Važan je i obračun sa ilegalnim prodavcima pirotehničkih sredstava.
„Narod se malo, da kažem, dozvao pameti i počeli su da kupuju u ovlašćenim radnjama. Neće sigurno, mi smo narod poznat po tome da ono što nam se zabrani onda traže još više. Ali mislim da će biti manje povreda“, kaže Srba Kabadajić iz pirotehničke radnje „Kabas“.
Pirotehnika ne smeta samo ljudima. Procenjuje se da od srčanog udara, izazvanog petardama, godišnje umre 5.000 pasa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.