Vesti iz zemlje

13.02.2019. 17:24

Business Intelligence Balkans

Autor: Nova Ekonomija

Vlada Srbije nije raspravljala o Huawei

Kineska telekomunikaciona kompanija Huawei nedeljama je tema za američke vlasti i kancelarku Merkel zbog navodnog špijuniranja preko svojih tehnologija, ali i ne za Vladu Srbije.

Kako saznaje Business Intelligence Balkans, novi servis Nove ekonomije i Business Info Group, Vlada Srbije nije dosad raspravljala o poslovanju ove kompanije u Srbiji. Od ovog kineskog giganta Telekom Srbija nabavlja opremu za fiksnu telefoniju, MUP specijalne kamere za nadzor, dok Vlada Srbije i još neka ministarstva takođe imaju potpisane sporazume.

„To nije bila dosad tema na sednicama Vlade Srbije, a ne znam da li će biti”, potvrdio je za Business Intelligence Balkans minister trgovine Rasim Ljajić.

Podsećamo, ni Telekom Srbija nije razmatrao mogućnost suspendovanja saradnje sa Huawei. 

Američka vlada optužila je kineskog giganta da je pretnja nacionalnoj bezbednosti jer navodno deli osetljive informacije sa kineskom vladom. U isto vreme, Vašington snažno pritiska da i druge države ograniče upotrebu Huawei opreme na svojim tržištima, što su neke i učinile.

Amerika upozorila Mađarsku: Prestanite da sarađujete s Huaveijem!

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su Nemačkoj potrebne garancije da kineska kompanija Huavei Tehnolodžiz neće prosleđivati podatke Kinezima, pre nego što se tom dobavljaču telekomunikacione opreme odobri učešće u izgradnji nemačke 5G mreže.

                           POSLOVI HUAWEI u SRBIJI

Kineska kompanija je 2017. potpisala nekoliko sporazuma sa srpskim ministarstvima na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture koji su potpisali  Vlada Srbije i Vlada NR Kine. 

Nakon nedavne najave Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da će instalirati 1000 kamera za prepoznavanje lica i registarskih tablica,  ponovo je aktuelan sporazum između MUP i Huawei koji predviđa uvođenje eLTE tehnologije tj. inteligentog video nadzora u Srbiji. Nije, međutim, poznata cena po kojoj je MUP nabavio Huawei kamere.

Ministarstvo prosvete Srbije je  iste godine potpisalo sa kineskom kompanijom Sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama. Huawei je tom prilikom Vladi Srbije predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju „G oblaka“ (Government cloud), koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje. 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Huawei su takođe 2017. potpisali sporazum o izgradnji bazne infrastrukture širokopojasnog interneta u Srbiji. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.