Vesti iz zemlje

07.02.2019. 15:26

Business Intelligence Balkans

Autor: Izmene zakona o prevozu putnika

Telekom Srbija ne prekida saradnju sa kineskim Huawei

Telekomunikacije

Telekomunikaciona kompanija Telekom Srbija nije razmatrala mogućnost suspendovanja saradnje sa kineskim telekomunikacionim gigantom Huawei, saznaje Business Intelligence Balkans, nova usluga Biznis Info Grupe i Nove ekonomije....

Telekomunikaciona kompanija Telekom Srbija nije razmatrala mogućnost suspendovanja saradnje sa kineskim telekomunikacionim gigantom Huawei, saznaje Business Intelligence Balkans, nova usluga Biznis Info Grupe i Nove ekonomije.

Mogućnost suspendovanja saradnje nije razmatrana. Telekom Srbija vrlo ceni dosadašnju saradnju sa kompanijom Huawei i verujemo da ćemo saradnju nastaviti u budućnosti”, rekli su u Telekomu za Business Intelligence Balkans.

U Telekomu Srbije ističu da je Huawei  jedan od najvećih dobavljača Telekoma Srbija, pre svega za različite segmente fiksne mreže – terminalna korisnička oprema, fiksni pristupni uređaji, IP/MPLS mreža, optička transportna mreža, platforma za payTV servise.

Huawei je već neko vreme predmet optužbi američkih vlasti da je ova kineska kompanija pretnja nacionalnoj bezbednosti jer navodno deli osetljive informacije sa kineskom vladom. KIneska kompanija ovo negira. 

Kineska meka moć: koliko je Kina zaista uložila u Srbiju?

Merkel: Nemačkoj potrebne garancije da Huavei neće davati podatke Kinezima

Pod pritiskom SAD, neke vlade prestale su da koriste Huawei telefone ili su naložille svojim kompanijama da izbegavaju Huawei tehnologije.  Na primer, Kompanija Vodafone je privremeno obustavila nabavku nekih komponenti za 5G mrežu, javio je Wall Street Journal.

Kineska kompanija je 2017. potpisala nekoliko sporazuma sa srpskim ministarstvima na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture koji su potpisali  Vlada Srbije i Vlada NR Kine. 

Nakon nedavne najave Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da će instalirati 1000 kamera za prepoznavanje lica i registarskih tablica,  ponovo je aktuelan sporazum između MUP i Huawei koji predviđa uvođenje eLTE tehnologije tj. inteligentog video nadzora u Srbiji. Nije, međutim, poznata cena po kojoj je MUP nabavio Huawei kamere.

Ministarstvo prosvete Srbije je  iste godine potpisalo sa kineskom kompanijom Sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama. Huawei je tom prilikom Vladi Srbije predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju „G oblaka“ (Government cloud), koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje. 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Huawei su takođe 2017. potpisali sporazum o izgradnji bazne infrastrukture širokopojasnog interneta u Srbiji. 

Svetski mediji su preneli u januaru da nemačka vlada razmatra isključivanje Huawei sa liste kompanija koje će učestvovati u izgradnji 5G mreže. 5G mreža je peta generacija mobilnog interneta koja donosi višestruko uvećane brzine protoka i veću pokrivenost. Australija i Novi Zeland su već zabranili da se nabavlja oprema od Huawei za njihove 5G mreže. Norveška vlada je objavila početkom januara da je razmatrala isključivanje kineske firme sa liste dobavljača. Prema izveštaju Blumberga, Deutsche Telekom je upozorio da će Evropa biti u zaostatku za SAD i Kinom u trci za izgradnjom 5G mreže ako vlade iz bezbednosnih razloga zabrane nabavku Huawei opreme. 

Huawei je dosad potpisao oko 30 komercijalnih ugovora za izgradnju 5G mreže sa vodećim međunarodnim operatorima i već je isporučio više od 10.000 baznih stanica širom sveta. 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.