Vesti iz izdanja

01.01.2023. 01:45

Autor: Ivana Pavlović

BAT je regionalni lider u trci za karbonsku neutralnost

Vjekoslav Janjić, direktor BAT fabrike u Vranju

Photo: BAT, Josip Regovic/PIXSELL

Vjekoslav Janjić, direktor fabrike BAT u Vranju

Postigli smo cilj od nula otpada odloženog na deponiju. Godinu 2022. planiramo da završimo sa reciklažom otpada od čak 97 odsto, dok smo u odnosu na 2017, smanjili emisije ugljen-dioksida za 75 odsto. Istovremeno, koristimo 100 odsto struje iz obnovljivih izvora

 
Poslovanjem fabrike u Vranju, BAT je pokazao da je jedan od pokretača ekološke tranzicije na našem tržištu. Kako se taj zaokret ka zelenom vidi u vašim strategijama i ciljevima?

Od početka poslovanja naše kompanije u Srbiji, veoma važan deo BAT-a je investiranje u održivo poslovanje, što potvrđuje i korporativna strategija A Better Tomorrow prema kojoj se usklađuju sve naše aktivnosti. Aktivno radimo na nekim od osnovnih ciljeva održivog razvoja, među kojima su ublažavanje posledica klimatskih promena, upravljanje vodom, otpadom…

Tome najpre svedoče poslednji rezultati na polju održivosti – u oktobru ove godine, nakon kontinuiranih višegodišnjih poboljšanja, postigli smo cilj od nula otpada odloženog na deponiju.

Koristimo 100 odsto struje iz obnovljivih izvora

Dodatno, ovu godinu planiramo završiti sa reciklažom otpada od čak 97 odsto, dok smo u odnosu na 2017, kroz razne investicione projekte i inicijative smanjili emisije ugljen-dioksida za 75 odsto. Istovremeno, koristimo 100 odsto struje iz obnovljivih izvora, dok je u toku završni stadijum prelaska na korišćenje prirodnog gasa umesto mazuta, uz značajno smanjenje emisija.

Takođe, korišćenjem solarnih panela za zagrevanje vode štedimo električnu energiju, što je još jedan značajan korak u procesu implementacije održivog razvoja.

Pomenute brojke doprinele su pozicioniranju BAT-a kao regionalnog lidera u trci za karbonsku neutralnost, a primarni fokus naše fabrike za naredni period jeste da taj cilj i ostvarimo, te da fabrika u Vranju funkcioniše u potpunosti kao „carbon neutral“ fabrika.  Imajući u vidu ovako značajne rezultate, ponosan sam na priliku da, posle višegodišnjeg iskustva u BAT-u, upravo iz Vranja doprinesem daljem razvoju poslovanja na srpskom tržištu, koje je od izuzetnog značaja za našu kompaniju.

Osim lokalno vođenih inicijativa, BAT grupa kontinuirano radi na promenama na samom proizvodu kako bi smanjila uticaj na životnu sredinu. Do kraja prvog kvartala sledeće godine planiramo na svojim proizvodima zamenu aluminijske folije papirom.

Nesmetano snabdevanje vodom je goruća tema svakog leta u velikom broju gradova Srbije. Gde se nalazi recikliraje vode u BAT-ovim planovima za Srbiju?

U oblasti upravljanja vodnim resursima, kontinuirano radimo na smanjenju potrošnje vode i povećanju procenta reciklaže vode. U skladu s tim, upravo smo implementirali projekat za reciklažu i ponovno korišćenje sanitarne vode, čime se smanjuje uzimanje vode iz gradskog vodovoda i doprinosi očuvanju vodnih resursa. Ovakvi projekti nemaju ekonomsku opravdanost, već im je fokus isključivo očuvanje životne sredine, gde prvi postavljamo primer dobre prakse za naše zaposlene i širu zajednicu.

U toku je i proces pripreme za AWS sertifikaciju (Alliance for Water Stewardship), kojom dokazujemo brigu za održivo upravljanje vodnim resursima.

Najbitniji element naše održive strategije su svakako naši ljudi. Uključivanje svih zaposlenih neophodno je za postizanje naše A Better Tomorrow strategije. Iz tog razloga, osim projekata, kontinuirano radimo na podizanju svesti o zaštiti životne sredine među našim zaposlenima. Najbolje predloge i inicijative za unapređenje u ovoj oblasti, dobili smo upravo od njih, što redovno prepoznajemo i nagrađujemo.

 

Diversifikacija energenata koje koristimo za naše tehnološke procese omogućila nam je da osiguramo alternativu za slučaj da dođe do poteškoća u snabdevanju primarnog energenta.

Baš kao i u Evropi, pred Srbijom je vrlo neizvestan period kad je reč o energetskoj bezbednosti i snabdevanju energentima. Kako prevazilazite ove izazove?

Novi direktor BAT fabrike u Vranju Vjekoslav Janjić svoje profesionalno iskustvo u duvanskoj industriji razvija od 2016. godine. U Vranje je došao iz Tvornice duhana Rovinj u Hrvatskoj, gde je svoje iskustvo sticao na raznim pozicijama u proizvodnji i vođenju projekata, uključujući i uspostavljanje proizvodnih spospobnosti za nove katergije proizvoda smanjene štetnosti (grejane duvanske proizvode). Uz inženjersko školovanje, naknadno je upotpunio svoje obrazovanje i MBA diplomom Poslovne škole Bled. Poseduje široka znanja u oblastima proizvodnje, standarda u razvoju i kvalitetu proizvoda, što će značajno doprineti daljem radu fabrike u Vranju, kao jedne od najznačajnijih u BAT grupi.

Kad je reč o energetskoj bezbednost i stabilnosti, izvesno je da ništa više nije izvesno. Trenutna potencijalna nestabilnost na tržištu nametnula je dodatni pritisak na poslovne subjekate da poboljšaju svoju energetsku efikasnost i povećaju udeo korišćenja obnovljvih izvora energije kako bi smanjili svoju zavisnost od elektromreže.

U skladu s našom održivom agendom, u poslednjim smo godinama kontinuirano ulagali u povećanje energetske efikasnosti kroz mnogobrojne investicije u sisteme preciznog praćenja i eliminacije energetskih gubitaka. Pored toga, ove godine smo u cilju smanjenja karbonskih emisija implementirali prethodno navedeni projekat osposobljavanja proizvodnje s alternativnim gorivom (komprimiranim prirodnim gasom).

Primarna svrha navedenih projekata bila je implementacija naše strategije društveno odgovornog poslovanja, još u periodu kada nismo predviđali ovakav razvoj situacije na energetskom tržištu. Međutim, ispostavilo se da je naše održivo poslovanje u prethodnom periodu postalo naša strateška prednost!

Diversifikacija energenata koje koristimo za naše tehnološke procese omogućila nam je da osiguramo alternativu za slučaj da dođe do poteškoća u snabdevanju primarnog energenta. Pristup povećane energetske efikasnosti omogućio nam je da smanjimo svoju zavisnost o energentima koje uzimamo iz mreže, te da ublažimo negativne troškovne uticaje izazvane snažnim povećanjem cene pojedinih energenata.

Kada je reč o konkretnoj proizvodnji u fabrici u Vranju, na koji način postižete kontinuirano održavanje kvaliteta proizvoda?

Uz bezbednost naših zaposlenih, BAT-u je kvalitet na prvom mestu. Stoga, kontinuirano ulažemo u modernizaciju proizvodnih kapaciteta i uvođenje inovativnih tehnologija, što je ključ za kvalitet. Nastojimo da idemo u korak sa najrazvijenijim tržištima i konstantno radimo na usavršavanju naših zaposlenih. Stoga, edukacija zaposlenih i u ovom polju jedan je od naših primarnih ciljeva, a kao odgovorna kompanija obezbeđujemo našim zaposlenim različite vrste obuka.

Zadovoljni zaposleni naš su adut kojim postižemo odličan kvalitet koji nas kotira visoko na domaćem tržištu. Zahvaljujući upravo njima, naša fabrika u Vranju je danas prepoznata kao jedna od najznačajnijih u okviru BAT grupe, a kao centar izvrsnosti po pitanju kvaliteta i standarda, dve godine zaredom nagrađeni smo priznanjem Global Quality Excellence Award, kojim se može pohvaliti mali broj fabrika. Istu nagradu očekujemo, po treći put, i ove godine kao još jednu potvrdu kontinuiranog izvrsnog kvaliteta koji isporučujemo našim potrošačima.

Šta će biti vaš primarni fokus u narednoj godini?

Naša ambicija ostaje ista – kreiranje boljeg sutra za sve naše partnere, pojedince i društvo. Nastojaćemo da ponudimo našim potrošačima širok segment manje štetnih proizvoda, dok ćemo uz razvoj uspešnog poslovnog modela posebnu pažnju posvetiti prirodi i očuvanju svih njenih resursa za generacije koje dolaze. Kao i u prethodnom periodu, nastavićemo da ulažemo u zajednicu u kojoj poslujemo kroz različite CSR projekte, kako bismo i na taj način doprineli njenom boljitku.

Koristići sve benefite našeg održivog načina rada, nastavljamo razvoj poslovanja i na novim tržištima, van naše regije. Krajem ove godine pokrenuli smo izvoz proizvoda na „daleka“ tržišta Kazahstana i Jermenije, što nam je omogućilo investicije u nova tehnička rešenja i osposobljavanje naših timova za nove proizvodne poduhvate.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.