Vesti iz izdanja

01.07.2024. 06:00

Nova ekonomija

Autor: Nenad Milosavljević

DA/NE

Pixabay

DA

Apsolutni pobednik

Andrej Drobnjaković iz Matematičke gimnazije apsolutni je pobednik Međunarodne olimpijade u Singapuru. On je za 180 minuta rešio 120 zadataka iz matematike, hemije, fizike i biologije i u svim oblastima osvojio zlatne medalje, a učestvovao je i u timskom inženjerskom nadmetanju. Andrej inače u osnovnoj školi nije bio mnogo zainteresovan za prirodne nauke, ali kada je strast probuđena, postao je izvrstan u tome. I to je lekcija. Izazivajte sebe čak i u onome što ne volite. Možda najpre u tome.

Nova snaga

Lokalni pokreti najlepše su iznenađenje lokalnih izbora 2024. godine. Oni su u više gradova ostvarili sjajne rezultate i pokazali da građani ne veruju ne samo vlastima, već u solidnoj meri ni opoziciji. I to bi, pre bilo kakvih naručenih istraživanja, opozicija trebalo da ima u vidu. Vlast ne mora, njima raspoloženje naroda nikada nije ni bilo bitno, oni to kupuju. Kao, uostalom, i narod.

Iz Kragujevca u top 0,05 

Redovni profesor na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu Vladislav Volarević rangiran je u 0,05 odsto najboljih naučnika na svetu u oblasti matičnih ćelija u proteklih pet godina. Volarević se naučnim radom dugo bavio na Univerzitetu u Bernu, u Švajcarskoj, gde je objavio više od 100 radova i postao jedan od najcitiranijih naučnika iz ove oblasti. Umesto da se lepo u Srbiji učlani u partiju i svakodnevno citira velike misli predsednika republike. 

Samoodbrana

Tokom minulih lokalnih izbora građani su se u više gradova aktivizmom na ulicama suprotstavili mahinacijama vladajućih struktura. Kako reče predsednica Skupštine Ana Brnabić, građanima je svega dosta i to izgleda jeste tačno. Samo im nije dosta terora opozicije, što je ona htela da kaže, već zarobljenih institucija. Kada policija i tužilaštvo štite lopove dok kradu, ljudima ne preostaje ništa drugo nego da se brane sami.

Priroda se obnavlja

Evropska centralna banka je nakon pet godina smanjila ključne kamate za 0,25 procentnih poena. Očekuje se da do kraja godine počnu da padaju bankarske kamate, što će posebno obradovati korisnike dugoročnih kredita poput stambenih. Čini se da će građani uskoro bar malo prodisati, dok banke još prebrojavaju ogromne profite zabeležene prošle godine. 

NE

Pirova pobeda

Izbori u Srbiji obeleženi su, kako smo i navikli, krađama, mahinacijama, malverzacijama, generalno lopovlucima svih vrsta, a sve u cilju da Srpska napredna stranka ne izgubi baš ništa. Ipak, uprkos svemu tome neke stvari jesu izgubili, a konačne rezultate u pojedinim gradovima i opštinama kao što su Niš, Čačak ili Novi Beograd nismo saznali ni posle 10 dana od održavanja izbora. Kao što na nekim utakmicama sudija ne sme da svira kraj dok domaćin ne zabije gol, tako i naše izborne komisije ne sviraju kraj dok se SNS-u ne napabirči koliko treba glasova za pobedu. Praznik demokratije i kreativnog brojanja. 

Svesrpski cirkus

Nedugo nakon izbora održan je u Beogradu „Svesrpski sabor“ koji je, valjda, trebalo da ujedini sve Srbe pod kapom nebeskom. E sad, da li se sada podrazumeva da smo ujedinjeni samim održavanjem sabora ili negde mora da se popuni neki formular, to nije objašnjeno. Šta sa onima koje tabloidi i funkcioneri svakodnevno nazivaju plaćenicima i izdajnicima? Da li moraju da se pokaju, da li će možda na sledećem saboru morati da javno kleče na kukuruzu da bi im bili oprošteni grehovi i da bi postali pravi Srbi?

„Zar ste Vi još uvek živi?“

Neimenovani čovek uhapšen je jer je u šali, a možda malo i u iznenađenju, javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac na aerodromu rekao „Zar ste Vi još uvek živi?!“ Zdravorazumsko pitanje, koje verovatno svi mi postavimo kad u retkim prilikama vidimo pomenutu personu u javnosti, najčešće dok pokušava da pobegne od novinara, protumačeno je kao ugrožavanje njene sigurnosti.  „Izgrednik“ je osuđen na devet meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od pola miliona dinara. I ko onda kaže da sistem ne radi? Radi, samo ne za nas.

Epska pobeda

U Ujedinjenim nacijama je usvojena rezolucija kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici. Ili što bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, rezolucija kojom se Srbi proglašavaju genocidnim narodom. I nije bitno što se u rezoluciji eksplicitno kaže da se krivica za genocid ne može pripisati bilo kojem kolektivitetu, samim tim ni narodu, kao što nas ni to što je rezolucija usvojena nije sprečilo da pričamo kako smo mi pobedili. Alternativna realnost u kojoj živimo to nam dozvoljava.

Skok naniže

Svaki put kada čujemo za neko novo kadrovsko rešenje u poslednjih desetak godina pomislimo kako, eto, ne može gore, i onda nas uvek iznenade i pokažu da i te kako može gore. Posle Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina na kormilo Bezbednosno-informativne agencije zaseo je Vladimir Orlić, SNS jurišnik kojeg niko razuman u ovoj zemlji neće upamtiti ni po čemu dobrom. I nije problem u njima, u nama je. Mi smo ti koji nikako da shvatimo da uvek zaista može, a i hoće  – gore.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.