Vesti iz izdanja

30.05.2016. 18:07

Autor: Miloš Obradović

Energiju mladih treba aktivirati

Oliver Šarov, ekonomski savetnik ambasadora Velike Britanije u Srbiji

Velika Britanija se, kao lider u modernom preduzetništvu, trudi da, kroz kvalitetne programe obuke i iskustva, podstakne preduzetnički duh i inspiriše mlade ne samo da započnu sopstveni posao nego i da rade na poboljšanju svojih veština

British Council i Ambasada Velike Britanije osnovali su Western Balkans Startups projekat za podršku mladim preduzetnicima. O čemu je reč u tom projektu?

Kao što stara poslovica kaže „na mladima svet ostaje”, a Srbija i region Zapadnog Balkana imaju izuzetno sposobne mlade ljude koji su inovativni, kreativni i perspektivni, što se uostalom i pokazalo kroz brojne uspešne startapove iz Srbije i regiona. Mi u Ambasadi mislimo da je značajno aktivirati tu mladu energiju i kroz dobre primere pokazati da se mnogo može uraditi.

Međutim, iako se često radi o sposobnim, energetičnim i ambicioznim ljudima, mladi u celom regionu su suočeni sa velikim brojem izazova u pronalaženju svog mesta na tržištu rada, tako da se postavlja pitanje kako stvoriti uslove da se upravo ti ljudi, na kojima ovaj region treba da počiva, aktiviraju. Jedan od načina je da se podstakne preduzetnički duh mladih ljudi i da se oni ohrabre da započnu sopstveni posao i poboljšaju svoje poslovne veštine. Velika Britanija se, kao lider u modernom preduzetništvu, trudi da, kroz kvalitetne programe obuke i iskustva iz Velike Britanije, podstakne upravo taj duh i inspiriše mlade ne samo da započnu sopstveni posao nego i da rade na poboljšanju svojih veština. Jedan od načina na koji to radimo je Western Balkans Startups projekat. 

Na koji način pomažete početnicima u biznisu?

Projekat uključuje širok spektar aktivnosti koje pomažu početnicima u biznisu, ali bih ja izdvojio povezivanje mladih preduzetnika na Zapadnom Balkanu. To je aktivnost koja okuplja mlade preduzetničke umove i predstavnike različitih institucija i organizacija na jednom mestu, sa ciljem da se unapredi preduzetnički eko/sistem na Zapadnom Balkanu. Time se povećava svest o postojećim praksama i politikama koje podržavaju omladinsko preduzetništvo. Organizovali smo nekoliko regionalnih konferencija i događaja gde su govornici iz zemalja Zapadnog Balkana i Velike Britanije predstavili i podelili svoja znanja i iskustva.

Takođe organizujemo i obuke na temu kreativnog preduzetništva, digitalnih veština i veština prezentovanja poslovne ideje, koje su fokusirane na mlade kreativne preduzetnike iz regiona. One su učesnicima omogućile da unaprede svoj biznis ili proizvod, kao i da unaprede svoj „elevator pitch” kako bi ono što rade, na što efikasniji način predstavili potencijalnim partnerima i investitorima.

Takmičenje mladih preduzetnika održano je u februaru ove godine i na njemu su preduzetnici imali priliku da „pičuju” svoje poslovne ideje i tako obezbede finansijsku podršku. Svi učesnici su, takođe, bili u prilici da od već iskusnih preduzetnika dobiju potrebne savete kako bi u budućnosti unapredili svoju biznis ideju.

Takođe i studijske posete Londonu ovog marta pružile su predstavnicima preduzetničkog eko/sistema i donosiocima odluka jedinstvenu priliku da razmene iskustva i upoznaju se sa preduzetnicima i donosiocima odluka iz Velike Britanije.

Kakva su dosadašnja iskustva sa ovog projekta?

Utisci učesnika su veoma pozitivni. Neki od učesnika su pokrenuli svoja preduzeća i dobili „seed” finansiranje. Bili su i zahvalni na prilici da posete Veliku Britaniju i tamo steknu nove kontakte, partnere i nova znanja koja se temelje na našem iskustvu. Sve to je i bio naš primarni cilj tako da su rezultati za sada odlični. 

Pričali smo o preduzetništvu i podsticanju mladih. Međutim, vrlo je važno imati i dobro poslovno i ekonomsko okruženje u kojem možete da započnete sopstveni posao. 

Nastavak teksta možete pročitati u tridesetprvom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.