Vesti iz izdanja

03.05.2023. 00:21

Promo

Autor: Erste Banka

Erste Banka nas već četiri godine uči odgovornom odnosu prema novcu

Finansijska pismenost – Kapital za 21. vek

Do sada je na stotine hiljada građana na adresi ErsteZnali.rs širilo svoja znanja o štednji, investicijama, osiguranju, kreditnim proizvodima, preduzetništvu, elektronskom bankarstvu, prevarama na internetu......

Vizual: Erste Banka

Čuvari Zmajevog blaga

Sa finansijskim odlukama se susrećemo tokom čitavog života, od trenutka kada dobijemo prvi džeparac, preko prve kartice i računa u banci, do kredita, osiguranja, lizinga. No, osim ako nismo ekonomisti, veštine i znanja koji su nam potrebni za dobro upravljanje novcem ne učimo u školi, a porodica i prijatelji nisu uvek dobri učitelji.

Zato smo u Erste Banci došli na sledeću ideju: hajde da iskoristimo tehnologiju i druge raspoložive alate da znanja koja imamo približimo široj javnosti na razumljiv način, kako bi bolje razumeli svet novca i donosili dobre finansijske odluke.

Pre nešto više od četiri godine pokrenuli smo #ErsteZnali – sveobuhvatni, besplatni i nekomercijalni program finansijske edukacije. Do sada je na stotine hiljada građana na adresi ErsteZnali.rs širilo svoja znanja o štednji, investicijama, osiguranju, kreditnim proizvodima, preduzetništvu, elektronskom bankarstvu, prevarama na internetu…

Na istom mestu dostupni su različiti kursevi na temu finansijske edukacije, koje volonterski izrađuju eksperti naše Banke. Program nije ograničen na onlajn svet. Širom Srbije organizovali smo ciklus radionica na kojima je veliki broj građana poboljšao svoja finansijska znanja.

Najmlađima smo približili svet novca na interaktivan i zabavan način najpre putem knjige Čuvari Zmajevog blaga, a onda smo avanture sa simpatičnim Zmajem preneli na deci još prijemčiviju platformu – mobilne telefone. Istoimena edukativna igrica koja ih uči odgovornom odnosu prema novcu i objašnjava šta su kamate, porezi i budžeti, dosad je preuzeta više od 15.000 puta.

Škola novca za osnovca je projekat koji će učenicima približiti svet finansija i kroz formalno obrazovanje

Škola novca za osnovcaFoto: Erste Banka

Podstaknuti dobrim reakcijama na igricu, po njenim motivima razvili smo i interaktivnu predstavu Čuvari Zmajevog blaga, koju je nakon nekoliko izvođenja u Beogradu imala prilike da vidi i publika u Novom Sadu, Vrdniku, Nišu i Leskovcu. Ponosni smo na ovaj program i prezadovoljni interesovanjem građana da se edukuju o ovako važnoj oblasti jer finansijska pismenost doprinosi prosperitetu čitavog društva, ekonomskom rastu i stabilnosti.

O tome govori i podatak da ju je UNICEF proglasio važnom veštinom za 21. vek, a od 2012. godine je i jedna od opcionih oblasti na PISA testiranju jer se smatra kapitalnom za obrazovanje. U mnogim zemljama finansijska pismenost postoji kao poseban predmet ili se teži tome da bude sastavni deo nastavnog programa.

Erste Banka je prepoznala tu potrebu i pružila podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u projektu Škola novca za osnovca, koji će učenicima približiti svet finansija i kroz formalno obrazovanje. U prvoj godini (2021/22) obučeno je 150 nastavnika i učitelja iz 80 škola širom Srbije, dok je tokom ove godine u planu da obuku završi između 300 i 500 nastavnika.

Budući da se i svet finansija ubrzano menja, pre svega usled brzog razvoja tehnologije, sadržaj na platformi ErsteZnali.rs stalno dopunjavamo i inoviramo, uključujući sve veći broj tema. Građani na ovoj adresi mogu pronaći detaljna uputstva za obavljanje bankarskih poslova bez odlaska u filijalu, kako da se ne upecaju na onlajn prevare, da sačuvaju lične podatke i bezbedno kupuju iz fotelje.

Nastavićemo da širimo program ErsteZnali novim aktivnostima i sadržajima, čvrsto uvereni da je unapređenje znanja u oblasti finansija važno za prosperitet društva, svake porodice i osobe pojedinačno. A finansijsko zdravlje je ponekad zaista pola zdravlja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.