Vesti iz izdanja

01.04.2015. 11:20

Autor: Branka Rajačić, partner PwC i Vladislav Cvetković, direktor PwC

Generalno manje optimizma

O čemu razmišljaju poslovni lideri u svetu i u Srbiji

U okviru 18. godišnje ankete globalne mreže PricewaterhouseCoopers (PwC) koja se sprovodi među generalnim direktorima u svetu, obavljen je razgovor sa 1.322 generalna direktora u 77 zemalja. Reč je, skoro po pravilu, o liderima velikih, uspešnih i po mnogo čemu referentnih kompanija, čiji čelni ljudi u velikoj meri usmeravaju poslovne trendove u nacionalnim, regionalnim a često i globalnim okvirima.

Srbija je prvi put učestvovala u ovoj globalnoj anketi. Tim stručnjaka iz PwC kancelarije u Srbiji obavio je razgovore sa 39 generalnih direktora odabranih srpskih kompanija i razmotrio probleme sa kojima se danas suočavaju poslovni lideri u Srbiji. Nakon predstavljanja globalnih rezultata na Svetskom ekonomskog forumu u Davosu, rezultati istraživanja na lokalnom nivou objavljeni su na dvadeset drugom Kopaonik biznis forumu 2015.

Globalna privreda

Ukupno posmatrano, generalni direktori su manje optimistični u pogledu izgleda za rast i razvoj globalne privrede nego pre godinu dana. Njih 37% misli da će doći do pojačanog privrednog rasta u svetu 2015. godine. Ovakav stav deli 24% srpskih generalnih direktora, dok većina, njih 63% očekuje stagnaciju svetske privrede.

Posmatrano u odnosu na kolege iz centralne i istočne Evrope (CEE) i Rusije, naši direktori izražavaju više optimizma kada je reč o globalnoj privredi, s obzirom na to da samo 16% generalnih direktora u zemljama centralne i istočne Evrope očekuje pojačan privredni rast, dok je pesimizam trenutno najizraženiji u Rusiji (14%).

Rast prihoda

Uprkos smanjenim izgledima za rast i razvoj globalne privrede, 45% srpskih generalnih direktora je iskazalo da su „veoma uvereni“ u porast prihoda svojih kompanija u narednih 12 meseci, što ih čini većim optimistima od kolega u regionu CEE (30%) i u svetu (39%). S obzirom na trenutnu političku situaciju, razumljivo je što je svega 16% ruskih poslovnih lidera uvereno u rast i razvoj svojih kompanija u 2015. godini. Interesantan je podatak da je prošle godine Rusija bila zemlja u kojoj su generalni direktori izrazili najveću sigurnost u rast prihoda (53%).

Posmatrano po zemljama, na vrhu liste nalaze se generalni direktori u Indiji, gde njih 62% izražava izuzetnu sigurnost u kratkoročni rast i razvoj. Osim Srbije, ostale zemlje koje se nalaze na vrhu liste su Meksiko (50%), SAD (46%), Australija (43%) Velika Britanija i Južna Afrika (39%), Kina (36%).

Iznoseći svoja zapažanja u pogledu rezultata ankete, Denis M. Nali (Dennis M. Nally), predsednik društva PricewaterhouseCoopers International, kaže:

„Svet se suočava sa velikim izazovima: ekonomskim, političkim i društvenim. Generalni direktori su i dalje oprezni kada je reč o kratkoročnim izgledima za razvoj svetske privrede, kao i za rast prihoda svojih kompanija. Mada se čini da se zrela tržišta poput SAD oporavljaju, ostala tržišta poput evrozone i dalje se bore. Neka tržišta u razvoju se ubrzano šire, dok druga stagniraju.  Pronalaženje strateške ravnoteže u cilju očuvanja dinamike rasta prihoda na tržištu koje se neprestano menja i dalje predstavlja veliki izazov.“

 

Međutim, kada je reč o dugoročnijim izgledima za rast i razvoj, preovladava optimizam. Rezultati ankete pokazuju da je 92% ispitanika u svetu uvereno u rast prihoda svojih kompanija u naredne tri godine. Generalni direktori u Srbiji su skoro podjednako optimistični kao kolege u svetu, s obzirom na to da je 89% njih uvereno u rast prihoda u navedenom periodu.

Nastavak teksta možete pročitati u devetnaestom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.