Vesti iz izdanja

01.10.2022. 06:37

Autor: Katarina Baletić

Mladi među oblacima

Glavni i odgovorna urednica magazina za mlade Oblakoder Foto: Dušan Đorđević

Marina Zec

„Oblakoder” nije samo magazin za mlade, već i njihovo glasilo jer redakciju čini pet mladih devojaka. Osnovala ga je Marina Zec, sada doktorantkinja Fakulteta dramskih umetnosti, gde predaje i radijsku produkciju, a u trenutku osnivanja, tek svršena studentkinja novinarstva.

„Htela sam nešto više i onda se oko te ideje okupila ekipa mladih novinara. U tom trenutku, to je bila potreba za stvaranjem, ali i ekonomska potreba za poslom kakav tada nije postojao za nas”, kaže ona.

„Oblakoder“ je ušao u petu godinu postojanja. Kada pogledate unazad, ima li nešto što biste promenili?

„Oblakoder“ kao firma je nastao godinu-dve nakon što je lansiran na internetu i nakon što se naša redakcija okupila. Ne bih menjala ništa jer je njemu bio potreban taj početni volonterski osećaj i vajb među ljudima koji su ga stvarali.

Čim smo pokrenuli sajt, raspisali smo i konkurs za saradnike i u trenutku nam se javilo 20 ljudi. Sastajali smo se po kafićima i različitim mestima u gradu. To je ispalo odlično, jer smo bili upućeni na različita mesta i na kulturne centre, na lokale gde se ljudi okupljaju i u komunikaciji sa njima i „Oblakoder“ je organski rastao.

U jednom trenutku, kada je postalo ozbiljnije, transformisali smo se u pravu profesionalnu redakciju i nakon toga je morao i da se kompresuje jer nije bilo moguće voditi posao sa 50 ljudi, a da u tom momentu imate 25 godina. Bilo je dosta zahtevno, ali ne bih menjala tu naivnost koja je postojala na početku. To je jedna od onih situacija kada ne znate u šta se upuštate, jer da ste znali, niste sigurni da li biste zaista to i uradili.