Vesti iz izdanja

30.06.2021. 14:39

Autor: Uspešne priče

Nastavljamo sa uspešnim projektima

Mia Zečević, CEO Novaston platforme

Iako i dalje mnoge firme rade od kuće, postoji potreba za atraktivnim poslovnim objektima koji ispunjavaju uslove nametnute pandemijom.

Uprkos izazovnom periodu iza nas, Novaston platforma svoje uspešno poslovanje nastavlja i u sektorima poslovnog prostora i logistike. Na ovaj način, kompanije u sklopu platforme (Novaston Asset Management, Novaston Project Management i Novaston Marketing Consultancy) kompletiraju svoje usluge u oblasti prodaje, izdavanja i upravljanja nepokretnostima, održavanja, marketinga, kao i upravljanja projektima izgradnje i opremanja novih poslovnih i lokacija za razvoj proizvodno-logističkih kompleksa. Istovremeno, Novaston nastavlja da radi i na tome da očuva sada već izgrađenu lidersku poziciju kompanije koja pruža „ključ u ruke“ rešenja kada su u pitanju ritejl parkovi i šoping-centri na domaćem i regionalnom tržištu, najavljuje CEO Novaston platforme Mia Zečević. 

Da li je kriza izazvana pandemijom uticala na poslovanje Novaston platforme? 

Naša kompanija je protekli period iskoristila da pregrupiše svoje snage. Napravili smo procenu gde smo na tržištu, pokrenuli smo nove projekte i uspostavili nove saradnje. Naša platforma je i stvarana tako da može da odgovori na izazove i da bude podjednako uspešna u različitim oblastima delovanja. Ova kriza nam je pokazala da je ključ uspeha upravo u toj sposobnosti prilagođavanja. Naš tim je bio spreman, na vreme smo reagovali na svaki problem, kroz naš interni krizni tim, jer smo znali da samo dobar i organizovan menadžment može da zaštiti dugoročne interese klijenata i minimizira gubitke. Upravo nam je to pomoglo da uspešno nastavimo saradnju sa skoro svim glavnim investitorima na tržištu, kao što su to IMMOFINANZ, NEPI Rockcastle, GTC, Ikea Srbija, ali i da uspostavimo neke nove saradnje, sa velikim kompanijama kao što su Scheinder Electic, MK Group, Aleksandar Gradnja, Novkabel. 

U kojoj meri je pandemija uticala na njihov rad i generalno na sektor ritejla?

Po izbijanju pandemije, ritejl sektor je među prvima doživeo naglo zaustavljanje. Tržni centri, restorani i najveći broj maloprodajnih objekata su bili zatvoreni, a radile su samo prehrambene prodavnice, drogerije i apoteke, što je izazvalo velike probleme u održavanju poslovanja. Sa druge strane, da ljudi više vole da uživaju u šoping-centrima i ritejl parkovima pokazalo je to što se sa ublažavanjem mera zabeležila visoka zainteresovanost za posete centrima, uz sve bezbednosne i higijenske mere. U junu prošle godine je otvoren novi šoping-centar BEO na Zvezdari na čak 130.000 kvadrata izgrađene površine, a krajem oktobra iste godine i najveći šoping-centar u regionu „Galerija Beograd“, na 300.000 kvadrata.  

Nedavno je Novaston platforma, kao ekskluzivni agent za podršku, učestvovala u procesu prodaje dva maloprodajna objekta u Srbiji između dva uticajna investitora u balkanskoj regiji: NEPI Rockcastle i BIG CEE, kao specijalizovani saradnik čitavog procesa, počev od ideje o kupovini/prodaji, preko kompletnog „due diligence“ procesa do finalnog potpisivanja ugovora o transakciji, čije se zatvaranje očekuje u julu ove godine. Ugovor o kupoprodaji nekretnina ukupne ugovorene vrednosti od 61 milion evra, za maloprodajne objekte Kragujevac Plaza šoping-centar (ukupne površine za izdavanje od 22.300 m2) i Kruševac ritejl park (ukupne površine za izdavanje od 8.600 m2) potpisan je u junu.

Da li su pandemija i rad od kuće uticali na razvoj poslovnih objekata? 

Kada je u pitanju poslovni prostor, svedoci smo da gradnja nije stala tokom proteklog perioda. Sva velika gradilišta su bila aktivna tokom cele 2020. godine, u toku koje je finalizovano nekoliko značajnih projekata, tj. poslovnih objekata (npr. UŠĆE 2, Navigator 2, poslednja zgrada u okviru kompleksa Green Heart). S druge strane, ne jenjava ni tražnja. Iako i dalje mnoge firme rade od kuće, postoji potreba za atraktivnim poslovnim objektima koji ispunjavaju uslove nametnute pandemijom. Investitori se sve više opredeljuju da grade zgrade koje su „bezbedne za rad“, tj. podrazumevaju poštovanje mera distanciranja, fleksibilan radni prostor, dotok svežeg vazduha u konferencijskim salama, beskontaktno otvaranje vrata, digitalizaciju… Mi trenutno radimo sa velikim kompanijama na razvoju takvih poslovnih objekata. Jedan od njih je poslovni prostor „Revolucija“, na c. 10.000 m2 bruto površine, koju gradi kompanija Granit Invest. Naša kompanija Novaston Asset Management, kao deo platforme, ekskluzivni je zastupnik za izdavanje ovog poslovnog prostora, koji upravo prati najnovije trendove u građevinarstvu i dizajnu enterijera, uz primenu standarda zelene gradnje, ali i COVID-19 preventivnih elemenata.

Takođe, naša platforma je partner kompanijama Scheinder Electic i Novkabel u razvoju najnovijeg poslovno-logističkog centra u Novom Sadu. Prvi projekat će biti rekonstrukcija industrijske hale nekadašnje fabrike Novkabel u visokotehnološki objekat od c. 17.000 m2 bruto površine, čije se otvaranje očekuje 2022. godine. Novaston platforma je učestvovala u celom procesu – od pronalaženja adekvatne lokacije, zatim uvezivanja investitora i zakupaca, do projektovanja i realizovanja objekta savremenog poslovnog prostora, koji zadovoljava visoke ekološke i „kovid“ standarde.

Kakvi su vam dalji planovi?

Nastavljamo dalje i sa ekspanzijom u regionu, pre svega u Hrvatskoj. Posle pozicioniranja na tržištu ritejla, gde sarađujemo sa ključnim investitorima, kao što sto IMMOFINANZ, NEPI Rockcastle, ali i drugim inostranim i lokalnim partnerima, u planu su značajni projekti u sektoru turizma. Deo smo rezidencijalno-turističkog projekta Petram Resort & Residences, na severozapadu istarskog poluostrva, koji nudi više od 250 luksuznih nekretnina za odmor ili stanovanje, na c. 100.000 m2 bruto površine. Reč je o najvećem projektu ove vrste u Hrvatskoj. U planu nam je nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, kao i na teritoriji Kosova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.