Vesti iz izdanja

02.07.2014. 00:14

Autor: Vesna Damjanić Branković

Neka Vlada podstakne otvorenu debatu, umesto obećanja da neće cenzurisati

10 pitanja za Majkla Kirbija, ambasadora SAD u Srbiji

1.    Kako biste ocenili političke odnose Sjedinjenih Američkih Država i Srbije? Možete li da vidite neku promenu u odnosima od kada ste došli u Beograd pre dve godine?

Politički odnosi Sjedinjenih Država i Srbije su izuzetno dobri, a mi radimo na njihovom daljem produbljivanju. Sarađivao sam sa dva premijera ovde u Srbiji, sa gospodinom Dačićem i sada sa gospodinom Vučićem i svi mi delimo zajedničku viziju uspešne, demokratske Srbije koja je u potpunosti integrisana u Evropsku uniju. Verujemo u Srbiju i upravo iz tog razloga toliko ulažemo u vaš uspeh. Mi smo jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije – od 2001. godine donirali smo više od 865 miliona dolara. To je više od 865 miliona dolara donacija i tehničke pomoći – ne zajmova – od 2001. godine. To je mnogo novca, a u tu sumu nisu uključene neke skorašnje donacije. Kada su katastrofalne poplave pogodile Srbiju, mi smo pritekli u pomoć sa više od dva miliona dolara za ublažavanje posledica poplava. Bili smo među prvima koji su pružili pomoć, a sada ćemo preko partnerskih organizacija dati pomoć neposredno onim porodicama čija su domaćinstva uništena u poplavama ovog proleća. Donirali smo čamce za spasavanje u trenutku kada su bili preko potrebni, a sada smo pomoć usmerili na obične ljude kako bi oni ponovo izgradili svoja domaćinstva, jer smo mi dugoročno posvećeni Srbiji.

2.    Koliko je Srbija politički i ekonomski stabilna nakon izbora nove vlade?

Srpska napredna stranka je ostvarila impresivnu pobedu na izborima u martu, što njima i njihovim koalicionim partnerima pruža zavidan položaj u Narodnoj skupštini. Premijer Vučić je oformio, čini se, jedan talentovan i sposoban tim i mi smo sa ovom vladom ostvarili veoma dobru saradnju, kao što je bio slučaj i sa njihovim prethodnicima. Nije tajna da je u ekonomskom pogledu Srbija u teškoj poziciji. Potrebno je sprovesti hitne reforme, a moj je utisak da su članovi ekonomskog tima Srbije, ministar finansija Krstić, ministarka državne uprave Udovički i ministar privrede Vujović, tehnokrate koje su sposobne da sprovedu programe kompleksnih reformi. Moj savet je da počnete i da ostanete na istom kursu. Srbija može da ima svetlu ekonomsku budućnost u narednom periodu, a bolne reforme će se na kraju isplatiti

3.    Da li je Srbija faktor stabilnosti u regionu, kako to kažu srpski zvaničnici? Šta je potrebno da bi se zadržala ta pozicija?

Slažem se sa tim i verujem da se Srbija transformisala u izvoznika bezbednosti. Tome su doprineli i naši odnosi: vojna saradnja Sjedinjenih Država i Srbije predstavlja jednu od najznačajnijih oblasti naše saradnje. Naše misije za združene obuke ovde u Srbiji, u Sjedinjenim Državama i u drugim zemljama pomogle su da obe naše vojske unaprede svoje veštine u očuvanju mira i obezbedile su da srpski vojnici dobiju najbolju opremu, kako bi mogli da se suoče sa pretnjama koje nosi 21. vek. Naš krajnji cilj je da Srbija bude jaka i uspešna zemlja koja može da bude naš partner u suočavanju sa globalnim izazovima. Vežba Platinum Wolf (Platinasti vuk), koja je planirana da se održi ovog leta u bazi „Jug”, pokazaće da je Srbija sposobna da koordinira multilateralnim odbrambenim operacijama zajedno sa svojim partnerima sa Zapada.

4.    Kako će stav Beograda prema Ukrajini uticati na odnose Amerike i Srbije?

Istakao bih da su najviši srpski zvaničnici više puta ponovili da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine. Srbija se zalaže za davno uspostavljene međunarodne principe, poput teritorijalnog integriteta suverenih država. Upravo tako i treba da bude.

Nastavak teksta možete pročitati u dvanaestom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Odlična predstava i tekst. Gledao sam predstavu dva puta i dalje mislim o tome. Snažno je kada vidite dva momka sa invaliditetom kako igraju na sceni, ali je cela priča provokativna. Toplo preporučujem svima kojima od pozorišta treba i nešto više od puke zabave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.