Vesti iz izdanja

01.07.2023. 00:59

Coca-Cola HBC Srbija

Autor: Svetoslav Atanasov

Održivost – Snaga koja pokreće zajedničke promene

Autor: Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora

Foto: Coca-Cola HBC Srbija

Birajući put promene, svakog dana učimo, rastemo, menjamo naš biznis i nas kao njegov deo. Baš tako rastao je i naš godišnji Izveštaj, a danas, ovaj jubilarni predstavlja ogledalo naše uloge koju imamo u stvaranju održive budućnosti. Da budućnost bude bolja, čistija, održivija. Da ostavimo bolji svet za naredne generacije.

Pre deset godina svet oko nas je bio drugačije mesto, a održivi razvoj jedan još uvek relativno novi pojam.

Pripremiti prvi izveštaj o održivom poslovanju zahtevalo je jasnu viziju, ali i hrabrost, jer smo bili među pionirima na domaćem tržištu. U vremenu izazova koji su stavljali na ispit celi svet tokom prethodne decenije, mi nismo videli samo izazove. Videli smo mogućnost da preispitamo načine na koje poslujemo i ostvarujemo uticaj. Birajući put promene, svakog dana učimo, rastemo, menjamo naš biznis i nas kao njegov deo. Baš tako rastao je i naš godišnji Izveštaj, a danas, ovaj jubilarni predstavlja ogledalo naše uloge koju imamo u stvaranju održive budućnosti.

Da budućnost bude bolja, čistija, održivija. Da ostavimo bolji svet za naredne generacije. Predano radimo na tome, svesni da je svaki rezultat i svaki deo procentnog poena, jedan korak ka napred. Održivost ne traži jednog velikog heroja, već rezultate postiže posvećenost na hiljade, stotine hiljada heroja, koji rade u istom cilju. Coca-Cola HBC i Bambi su tih preko 1.650 heroja koji 365 dana doprinose održivosti. Često s ponosom pomislim koliko je lako primenjivati održivost, kad imate zaposlene koji to ne vide kao zadatak, već kao ono čemu i sami žele da doprinesu.

Prepoznaju to i mladi, oni čija nam je budućnost zvezda vodilja. U velikom AIESEC istraživanju mladi su nam dodelili prvo mesto u kategoriji poslodavac lider. Priznanje koje posebno volimo, ali nas i obavezuje – da izrastemo u kompaniju budućnosti i za budućnost. Zato ulažemo u naše ljude – obezbedili smo im skoro 22.000 sati obuke; u naše kupce i partnere – uz snažan 24/7 portfolio, ali i deljenjem znanja kroz jedinstveni program Coke Academy; u naše zajednice – u čiji smo razvoj, zajedno sa Bambijem, uložili 340.000 evra. I sve to samo u 2022. godini.

Ulažemo i u ono što je zajedničko za sve nas – očuvanje resursa. U 2022, nastavili smo da smanjujemo potrošnju vode i energije po litru proizvedenog pića. U poslednjih 15 godina, Coca-Cola HBC Srbija smanjila je potrošnju vode oko 54%, dok je potrošnja energije smanjena 59%.

Podržavamo potrošače u nameri da recikliraju. Sva naša pakovanja su reciklabilna, uveli smo dve velike inovacije na ambalaži – pričvršćene čepove i KeelClip kartonski poklopac za grupisane limenke, koje za cilj imaju smanjenje upotrebe plastike, ali i manje plastičnog otpada rasutog po prirodi.

Učestvujemo u lokalnim inicijativama za podsticanje reciklaže, donirajući potrebnu infrastrukturu, ali i u dijalogu o najboljem sistemu za ambalažni otpad, koji će dati najbolje rezultate – ne za jednu kompaniju, već za životnu sredinu koju delimo.

Postignuti rezultati u oblasti održivosti potvrđeni su i kroz dve prestižne nagrade od naše Grupe – Sustainability Award i Andrew David Cup nagradu, koja se dodjeljuje za rezultate u više oblasti – među kojim su zadovoljstvo zaposlenih, razvoj talenata, kvalitet, zdravlje i bezbednost na radu, održivo poslovanje, zadovoljstvo kupaca, finansije. Nagrade dolaze kao validacija svega što radimo, ali i podstrek, da ubrzamo tempo.

Brži tempo moguć je samo ako svi idemo u istom smeru. Zajedno, sa našim kupcima, dobavljačima, industrijom, zajednicom, možemo napraviti željene, pozitivne promene. Verujem u poruku našeg jubilarnoj Izveštaja o održivom poslovanju – da je održivost zaista snaga koja pokreće zajedničke promene.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.