Zašto nam život uređuju najgori
Nismo imali ovako veliko zlo u poslednjih 30 godina i jedini način da ga pobedimo je da budemo svi zajedno, ujedinjeni, i da ostavimo po strani naše trenutne ideologije i shvatanja politike
MOJ POSLOVNI STIL: Mladen Samardžija, komercijalni direktor, wienerberger
* Kako biste definisali svoj poslovni stil?
Smatram da poslovni stil treba da bude odraz autentične ličnosti i onoga u šta verujemo u poslovnom smislu. Svoj poslovni stil bih definisao kao otvoren, direktan i visoko kolaborativan. Verujem da je jako bitno da što šira grupa kolega u firmi bude upoznata sa vizijom i pravcem daljeg rada, te da aktivno učestvuje u radu, uz preuzimanje odgovornosti. Nastojim da moj poslovni stil služi tim ciljevima.
* Koje osobine priželjkujete kod svojih mlađih kolega?
Radoznalost, kreativnost, želju za razvojem, spremnost da izađu iz zone komfora, preuzimanje odgovornosti, kao i sposobnost da efikasno funkcionišu u timu. Zvuči jednostavno, ali ovakve osobine nije lako naći. Navedene osobine nisu samo pitanje mog ličnog afiniteta, već verujem da da uz navedene karakteristike, puno rada i malo sreće, mlađe kolege čeka lepa budućnost u poslovnoj karijeri.
* Šta kao rukovodilac ne tolerišete?
Neprihvatanje i prebacivanje odgovornosti na druge, bez sagledavanja sebe i toga šta si sam mogao drugačije da uradiš. Takođe, generalno negativan stav bez osnova, širenje negativne energije i nametanje iste drugima u timu, je nešto što smatram da je neprihvatljivo. Svaka situacija može da se posmatra na više načina, čaša je i polu puna i polu prazna, samo od nas zavisi kako ćemo je doživeti.
* Može li se i kako u isto vreme biti i dobar menadžer i imati privatan život?
Ne samo da može, več smatram da jedno bez drugog ne ide. Uspeh u poslu i privatan život posmatram kao dve strane istog novčića. Ukoliko smo dobri samo u jednom aspektu, znači da nismo potpuno u skladu sa sobom, a to nam dugoročno neće doneti satisfakciju. Kako bismo sve uskladili, potrebno je da budemo visoko disciplinovani, da kreiramo zdrave navike i rutine kao i da se okružimo dobrim ljudima, kako u privatnom životu tako i na poslu.
* Šta mislite, šta super produktivni ljudi rade drugačije?
Rekao bih da super produktivni ljudi znaju šta žele u životu da postignu, imaju visoku disciplinu, spremni su da rade dugoročno na ciljevima i konstantno se prilagođavaju. Takođe, u stanju su da prevaziđu ograničenja koja im nameće sopstvena sujeta, ne boje se da uče od drugih, i umeju da pogledaju na sebe i na svoje aktivnosti kritičkim očima.
* Koje su to male stvari zbog kojih kolege u timu budu zahvalne?
Ljubaznost, osnovna ljudska empatija, spremnost da se izađe u susret za privatne stvari kao i da se oda priznanje kada je nešto dobro urađeno, a ne samo da se kritikuje, su gestovi koje svi u timu rado prihvataju i na njih lepo reaguju.
* Šta je najbolji savet koji ste dobili od starijeg i iskusnijeg kolege, a rado ga i danas delite?
Ne mogu da kažem da je postojao jedan konkretan savet, ali je svakako bilo puno toga što sam naučio od starijih kolega. Ako bih morao nešto da izdvojim, iz čega sam mnogo toga dobio, to je da sam tek ulaskom u poslovno okruženje shvatio i prihvatio da ipak od nas najviše zavisi kakav ćemo uspeh da napravimo u poslu i životu, i da sreća, iako neophodna, ipak čini manji deo cele priče.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Nismo imali ovako veliko zlo u poslednjih 30 godina i jedini način da ga pobedimo je da budemo svi zajedno, ujedinjeni, i da ostavimo po strani naše trenutne ideologije i shvatanja politike
Kod nas je razvijena šema izvlačenja novca, i to preko čitave mreže podizvođača i njihovih podizvođača, firmica koje su osnovane nekoliko meseci pre projekata na kojima su angažovane. Institucije koje bi tim...
Zakon je tako napravljen da nije u službi da pomogne, već samo da kazni. Ovde sve nekako ide u kontru, samo da ne uspeš, samo da se ne desi. Mislim da je to baš veliki problem. Kada bi, recimo, takvi zakoni postojali u Njujorku i Parizu, tamo ne bi mogao da radi nijedan restoran, ne bi ispunio nijedan zahtev
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE