Vesti iz izdanja

30.06.2022. 20:55

Autor: Nova Ekonomija

Posao, a ne volontiranje

Ivanka Novaković, direktorka sektora za ljudske resurse, Delta Holding

Od velikog broja mladih koji su prošli kroz naš program Mladi lideri, više od 100 njih je i dalje u kompaniji

Sa kojim novitetima ulazite u novu kampanju za program Mladi lideri? Koliko će mladih ovog puta dobiti priliku za usavršavanje u nekoj od vaših kompanija?

Uvrstili smo mnogo noviteta u naš nagrađivani program za zapošljavanje mladih Mladi lideri. Promene koje se dešavaju, ne samo na domaćem, već i na svetskom tržištu rada, inspirisale su nas. 

Revidirali smo talent profil i zaključili da nam je potreban veći diverzitet nadarenih mladih ljudi, pa ćemo od ove godine birati i one koji nisu bili dosadašnji uobičajeni izbor za našu kompaniju. Kao sistem koji postoji već 31  godinu mi ne prestajemo da se razvijamo i modernizujemo na svim nivoima, a to treba da isprate upravo oni mladi koji nose te promene. Plan edukacija u okviru programa je intenziviran i precizno osmišljen da zadovolji baš one potrebe mladog talentovanog čoveka na početku karijere, ali i da mu da znanja iz oblasti „budućeg razvoja“, kao što su strategija ili liderstvo. 

Možda je najveća novina iz domena agilne HR metodologije. Naime, mlade lidere i njihove mentore sada pratimo kroz precizne evaluacije i agilno revidiramo sadržaje edukacija i rada sa njima tokom samog programa kako bismo odgovorili na ono što nam evaluacije pokažu da su najveće potrebe u tom trenutku.

Ni ove, kao ni prethodnih godina, ne postoji unapred definisan broj mladih lidera koje ćemo zaposliti. Mi imamo sagledane potrebe biznisa, ali ukoliko kroz proces selekcija prepoznamo i veći broj talentovanih mladih ljudi nego što su naše potrebe, zaposlićemo ih, kao i obrnuto – nećemo snižavati svoje kriterijume samo da bismo popunili predviđeni broj.

Mladi kod vas ne volontiraju, već dobijaju ugovor o radu. Zašto je to važno? Šta vam još kažu, kakva očekivanja imaju od vas, koje pogodnosti su im potrebne i važne? 

Posebno ističemo da su Mladi lideri program zapošljavanja, a ne prakse. Ovo je važno i za kompaniju koja može da računa na njih u potpunosti od prvog dana, ali i za mlade koji znaju da su tretirani ozbiljno od samog početka.

Ono što svi mladi lideri ističu kao najveću vrednost programa je izloženost realnom biznisu od prvog dana i intenzivan program edukacija.

Kako privlačite mlade iz inostranstva i one koji ne žive u velikim gradskim centrima? 

Nemamo posebne strategije za privlačenje tih grupa, obraćamo se svim mladima koji žele da dobiju ovu jedinstvenu priliku za profesionalni razvoj. 

Ima li neke kompanijske inicijative da je baš potekla iz programa Mladi lideri, a da su je ostali „stariji“ zaposleni rado podržali i zadržali u kompanijskoj praksi?

Deo programa je i rad na projektima. Veliki broj projekata koje su radili upravo mladi lideri je preveden u svakodnevnu praksu i to dosta govori. Dakle, ne postoji jedna inicijativa potekla od mladih lidera koja danas živi, već je svaki projekat koji se radi potencijalna inicijativa koja može da preraste u standardnu praksu. Ovo mlade lidere posebno motiviše i sa velikim entuzijazmom rade na svojim projektima.

Delta je korporacija, ali otvorili ste vrata još ranije i za domaće startape. Privlači li mlade preduzetništvo? 

Delta jeste formalno korporacija, ali je to „najpreduzetničkije“ okruženje koje ćete bilo gde sresti. Mi smo svi preduzetnici i na taj način razmišljamo iako smo deo velikog sistema. To je jedna od tajni uspeha Delte.

Mladi koji nas biraju za poslodavca to prepoznaju. Postoji izraz koji se u poslednje vreme često spominje – „intrapreunership“, preduzetništvo u okvirima kompanije, I to smo mi! Ako privlačimo mlade, to znači da ih preduzetništvo privlači! ????

Od velikog broja mladih koji su prošli kroz vaš program, koliko je nastavilo da radi u Delti? 

Više od 100 njih je i dalje u kompaniji. Imajući u vidu da program postoji više od 10 godina i da su fluktuacije normalna i očekivana stvar, mi smo ponosni na ovaj broj onih koji i dalje rade u našoj kompaniji a koji su potekli iz programa  Mladi lideri. Ono što je još važnije jeste da je jedan od njih član izvršnog odbora kompanije, da je nekoliko njih na direktorskim, a još više njih na menadžerskim pozicijama. To je glavna snaga ovog programa.

Kako negujete mentore? Ko su omiljeni mentori u Delta Holdingu? Čiji saveti se rado slušaju i prepričavaju? 

Kroz ovaj program smo učili i rasli svi zajedno, a možemo reći da su mentori posebno imali prilike da se razvijaju u veštinama rada sa mladima, prenošenja znanja i liderstva. Od ove godine im posvećujemo još veću pažnju i u planu je revizija programa pripreme mentora, podrške mentorima, kao i evaluacije njihovog rada.

Ponosni smo na to koliko mladi lideri ističu značaj mentora za njihov rast i razvoj i koliko lepo govore o njima.

Osim mentora najviše vole da slušaju savete, ali i predavanja našeg top menadžmenta koji izdvaja vreme za deljenje znanja sa mladim liderima. Često naglašavamo da je važno da budu svesni kolika je vrednost toga i da te priče i iskustva iz prve ruke nemaju gde na drugom mestu da čuju.

Naročito ohrabrujete mlade žene da se uključe u svet rada i ostvare svoje potencijale i ambicije. Šta je to u sadržaju programa i kulturi kompanije što posebno targetira žene?

Žene su u Delti posebno podržane. Od sedam članova izvršnog odbora četiri su žene. To već dosta govori. Nemamo posebne sadržaje u programu koji targetiraju žene. Smatramo da je dovoljno da ih tretiramo kao jednako vredne i značajne za kompaniju kao što su to i muškarci, da imaju iste prilike za rast, razvoj, učenje i napredovanje i to je sasvim dovoljno za svaku ženu koja želi da gradi karijeru u okvirima naše kompanije. 

Pored toga, pripremamo poseban paket benefita za mame kroz razne inicijative o fleksibilnom povratku na posao i programe psihološke podrške kako bismo im olakšali rad uz majčinstvo.

Nedavno je, prema glasanju mladih, Delta izabrana u „20 vrh poslodavaca“. Šta je presudno za ovako prestižnu nagradu?

To morate da pitate glasače ????. Mi sa naše strane radimo na tome da svih naših pet vrednosti živi svakodnevno u kompaniji, a to onda očigledno daje rezultate i biva prepoznato. Liderstvo kroz vrednosti najbolji je put.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.