
Ja hoću da ostanem ovde
Razumem one koji žele da odu, ali ja hoću da ostanem i hoću da se izborim da to gde ostajem valja. To mi je glavna inspiracija. Tužno mi je što na kraju svake godine, kod mene u školi koja je jedna od jačih,...
Apatinska pivara među top tri pivare u svetskoj Molson Coors pivskoj grupaciji prema strogim parametrima izvrsnosti. To je još jedna od tajni uspeha fenomenalnog piva!
Proizvodne operacije i logistika su žila kucavica svake proizvodne kompanije. Ulagati i unapređivati proizvodnI „krvotok” uvek daje fenomenalne rezultate. Upravo je to slučaj i sa našom Apatinskom pivarom koja je uvela sistem World Class Supply Chain (WCSC), ili kako bismo najjednostavnije preveli – Svetska klasa u proizvodnji i logistici.
Ova dokazana metodologija se primenjuje sa velikim uspehom u više organizacija i operacija širom sveta, a nju je Apatinska pivara, kao deo svetske grupacije Molson Coors Beverage Company, pre nekoliko godina počela da implementira. Mnogo više od skupa alata i sistema, WCSC predstavlja nastavak kulture kontinuiranog unapređivanja rezultata poslovanja u pivari. A ono što je čini drugačijom od svega što je do sada realizovano je to što fokus stavlja ne samo na poslovne rezultate, već i na LJUDE!
Cilj – podizanje kapaciteta i eliminacija gubitaka
Zanimljivo je da se WCSC zasniva na 12 stubova i svaki od njih poseduje specifična znanja i materijale za obuke, standarde, sisteme, kao i alate neophodne za promenu načina rada i tesno povezane sa određenim vrstama gubitaka. Svaki stub radi zajedno sa ostalim stubovima na podizanju sposobnosti za eliminaciju gubitaka.
Kada su krajem prošle godine sagledani rezultati u oko 20 pivara u okviru grupacije na svetskom nivou, Apatinska pivara je zauzela visoko 4. mesto za ostvarene izvanredne rezultate u primeni WSCS programa. U odnosu na 2018, ovo je fenomenalan napredak jer je u 2018. godini bila na 11. poziciji.
Interesantan podatak je da se kroz ovaj program meri 20 različitih ključnih indikatora uspeha u proizvodnim operacijama i logistici, kao što su stopa ukupnih incidenata, pouzdanost procesa, potrošnja energije i vode, produktivnost, gubici flaša i mnogi drugi.
Do savršenstva uz svakodnevni koučing
Ovaj sistem se ujedno bazira i na praćenju napretka u četiri faze i razvoju performansi koje je pivara postigla. Lideri u ovom procesu, odnosno koučevi, svakodnevno na licu mesta – na linijama pakovanja, u proizvodnji, logističkim lokacijama, pružaju lični primer, daju smernice, osiguravaju promenu načina rada, osnažuju razmišljanja i stavove koji su usmereni na smanjenje gubitaka, pomažu u rešavanju problema, razvijaju timove kroz „Uči, Uradi, Nauči“ model.
„Važno je razumeti da su za uspeh naši ljudi od velike važnosti. Identifikacija i eliminacija gubitaka, pronalaženje i rešavanje defekata, učenje iz grešaka kako se one ne bi ponovile, pronalaženje oblasti koje želimo i možemo unaprediti, to postaje naša svakodnevnica. Molson Coors pivare rastu zajedno i uče ne samo zajedno već i međusobno. Kroz ovaj program možemo da vidimo gde imamo najbolje rezultate, a zatim da ta stečena znanja prenesemo i na druge pivare kako bismo ubrzali svoj ukupni napredak”, navode u Apatinskoj pivari.
“Drago nam je da tim proizvodnih operacija i logistike Apatinske pivare zaključno sa 2021. godinom postigao izvanredan napredak, a zatim nastavio da unapređuje svoje performanse i u prvim mesecima ove godine. Rezultat je što smo u ovoj godini ušli u top tri pivare prema ukupnim rezultatima Molson Coors World Supply Chain Excellence Programa. Ovaj uspeh je prepoznat sa najviših nivoa naše globalne organizacije i zaista u ime svih nas u Apatinskoj pivari mogu da kažem da smo ponosni na naše rezultate i da nastavljamo naše putovanje ka još većim uspesima i još boljim rezultatima. Kada otpijete gutljaj našeg Jelena piva na primer, znajte da su u tu izvrsnost utkani sati i sati posvećenosti i inovativnog pristupa poslovanju”, zadovoljno ističe Ankica Vukelić, menadžer za WCSC program.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Razumem one koji žele da odu, ali ja hoću da ostanem i hoću da se izborim da to gde ostajem valja. To mi je glavna inspiracija. Tužno mi je što na kraju svake godine, kod mene u školi koja je jedna od jačih,...
Poskupljenja energenata uvek za sobom povlači rast ostalih cena, jer direktno podiže troškove proizvodnje. To se ne preslikava na cene odmah, nego posle nekoliko meseci. Postoji i drugi rizik, ako rast cena ...
Koliko ideja vam je palo na pamet samo u poslednjoj deceniji? „Baš bi bilo dobro da....“, upravo ova rečenica rodila je sve dobre ideje koje danas živimo. U ovom jubilarnom 100. broju Nove ekonomije, k...
Cake news Čaršavi Vesti iz izdanja privreda
Proizvođači robe koji u svojoj proizvodnji ispuštaju ugljen-dioksid suočiće se sa obavezom da plaćaju porez na zagađenje po toni CO2 koja je „ugrađena” u njihovu robu, odnosno koju ispuste u atmosferu tokom ...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE