Vesti iz izdanja

29.04.2022. 17:19

Autor: Apatinska pivara

Svetska klasa je kada brineš i o ljudima i o proizvodnji

Inovativno poslovanje

Apatinska pivara među top tri pivare u svetskoj Molson Coors pivskoj grupaciji prema strogim parametrima izvrsnosti. To je još jedna od tajni uspeha fenomenalnog piva!

Proizvodne operacije i logistika su žila kucavica svake proizvodne kompanije. Ulagati i unapređivati proizvodnI „krvotok” uvek daje fenomenalne rezultate. Upravo je to slučaj i sa našom Apatinskom pivarom koja je uvela sistem World Class Supply Chain (WCSC), ili kako bismo najjednostavnije preveli – Svetska klasa u proizvodnji i logistici. 

Ova dokazana metodologija se primenjuje sa velikim uspehom u više organizacija i operacija širom sveta, a nju je Apatinska pivara, kao deo svetske grupacije Molson Coors Beverage Company, pre nekoliko godina počela da implementira. Mnogo više od skupa alata i sistema, WCSC predstavlja nastavak  kulture kontinuiranog unapređivanja rezultata poslovanja u pivari. A ono što je čini drugačijom od svega što je do sada realizovano je to što fokus stavlja ne samo na poslovne rezultate, već i  na LJUDE!

Cilj – podizanje kapaciteta i eliminacija gubitaka

Zanimljivo je da se WCSC zasniva na 12 stubova i svaki od njih poseduje specifična znanja i materijale za obuke, standarde, sisteme, kao i alate neophodne za promenu načina rada i tesno povezane sa određenim vrstama gubitaka. Svaki stub radi zajedno sa ostalim stubovima na podizanju sposobnosti za eliminaciju gubitaka. 

Kada su krajem prošle godine sagledani rezultati u oko 20 pivara u okviru grupacije na svetskom nivou, Apatinska pivara je zauzela visoko 4. mesto za ostvarene izvanredne rezultate u primeni WSCS programa. U odnosu na 2018, ovo je fenomenalan napredak jer je u 2018. godini bila na 11. poziciji. 

Interesantan podatak je da se kroz ovaj program meri 20 različitih ključnih indikatora uspeha u proizvodnim operacijama i logistici, kao što su  stopa ukupnih incidenata, pouzdanost procesa, potrošnja energije i vode, produktivnost, gubici flaša i mnogi drugi.

Do savršenstva uz svakodnevni koučing

Ovaj sistem se ujedno bazira i na praćenju napretka u četiri faze i razvoju performansi koje je pivara postigla. Lideri u ovom procesu, odnosno koučevi, svakodnevno na licu mesta – na linijama pakovanja, u proizvodnji, logističkim lokacijama, pružaju lični primer, daju smernice, osiguravaju promenu načina rada, osnažuju razmišljanja i stavove koji su usmereni na smanjenje gubitaka, pomažu u rešavanju problema, razvijaju timove kroz „Uči, Uradi, Nauči“ model. 

„Važno je razumeti da su za uspeh naši ljudi od velike važnosti. Identifikacija i eliminacija gubitaka, pronalaženje i rešavanje defekata, učenje iz grešaka kako se one ne bi ponovile, pronalaženje oblasti koje želimo i možemo unaprediti, to postaje naša svakodnevnica. Molson Coors pivare rastu zajedno i uče ne samo zajedno već i međusobno. Kroz ovaj program možemo da vidimo gde imamo najbolje rezultate, a zatim da ta stečena znanja prenesemo i na druge pivare kako bismo ubrzali svoj ukupni napredak”, navode u Apatinskoj pivari. 

“Drago nam je da tim proizvodnih operacija i logistike Apatinske pivare zaključno sa 2021. godinom postigao izvanredan napredak, a zatim nastavio da unapređuje svoje performanse i u prvim mesecima ove godine. Rezultat je što smo u ovoj godini ušli u top tri pivare prema ukupnim rezultatima Molson Coors World Supply Chain Excellence Programa.  Ovaj uspeh je prepoznat sa najviših nivoa naše globalne organizacije i zaista u ime svih nas u Apatinskoj pivari mogu da kažem da smo ponosni na naše rezultate i da nastavljamo naše putovanje ka još većim uspesima i još boljim rezultatima. Kada otpijete gutljaj našeg Jelena piva na primer, znajte da su u tu izvrsnost utkani sati i sati posvećenosti i inovativnog pristupa poslovanju”, zadovoljno ističe Ankica Vukelić, menadžer za WCSC program.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.