Vesti iz izdanja

01.09.2023. 01:04

Nova ekonomija

Autor: Dimitrije Gašić

Tango koracima do Buenos Ajresa

Posle 5

Milica Simonović, magistar farmacije i instruktor argentinskog tanga...

Ples pomaže u socijalizaciji, prevazilaženju barijera i izgradnji samopouzdanja. Kroz tango sam upoznala ljude raznih profesija i interesovanja, konstantno obogaćujući svoj društveni život. Često se desi da se među ljudima ostvari povezanost kroz ples, tako da imate utisak da tango partnera poznajete, iako pre toga niste imali prilike da razmenite koju reč

Milica Simonović je magistar farmacije, a u globalnoj organizaciji za klinička ispitivanjima na najsavremenijim lekovima budućnosti, Worldwide Clinical Trials, radi u oblasti neuronauke. Posle pet, beli mantil menja za nešto udobnije, u čemu se najbolje oseća dok podučava argentinske plesove

Tangom je počela da se bavi na fakultetu, dok pre toga nije razmišljala o plesu jer je godinama trenirala karate i stigla do braon pojasa. Međutim, jedan poziv preko Instagrama za mesec dana besplatne škole tanga, Milici je dodatno obojio život.

Nije znala da li će joj se tango dopasti, ali se to desilo ubrzo, pa je krenula na napredne časove kako bi naučila obe uloge. Jer, u tangu jedno vodi, a drugo prati ples.

„Iako ima svoja biomehanička pravila, ples je uvek nedogovoren, improvizovan, dešava se na licu mesta, a zavisi od iskustva i kreativnosti plesača. Onaj ko prati ne zna šta sledi, dok onaj ko vodi ima prostora da bude maštovit. To mi se dopalo, a vlasnik škole u kojoj sam plesala ubrzo mi je rekao da ću biti instruktor tanga“, priseća se Milica.

Možda samo deluje da je sve išlo brzo, ali nije, jer Milica pleše skoro pet godina, tu su sati i sati uvežbavanja figura i koraka. Posle pet, naravno, kada za taj dan završi sa kliničkim istraživanjima. Taj prelaz joj veoma prija.

„Ples pomaže u socijalizaciji, prevazilaženju barijera i izgradnji samopouzdanja. Kroz tango sam upoznala ljude raznih profesija i interesovanja, konstantno obogaćujući svoj društveni život. Često se desi da se među ljudima ostvari povezanost kroz ples, tako da imate utisak da tango partnera poznajete, iako pre toga niste imali prilike da razmenite koju reč“, objašnjava Milica Simonović.

Kaže da koliko god da se umori do pet, motivacija i raspoloženje ne manjkaju na treninzima. Svaki odlazak u njenu plesnu školu, Tango Studio, za Milicu je poseban, jer uživa podjednako i u vežbanju i u podučavanju.

„Posle svakog časa ili plesne večeri, osećam se raspoloženo i rasterećeno. Ono što je zanimljivo kod tanga je to što čak i ako plešete više puta sa istom osobom, svaki ples je drugačiji – od muzike, preko figura, do inspiracije i atmosfere. Za rutinu u tangu ima malo mesta, njega krase napredovanje, usavršavanje i stalno istraživanje.“

Strpljenje joj je potrebno i pre, ali i posle pet. S jedne strane klinička istraživanja, a s druge tango, gde su potrebne godine i godine predanog rada na koracima.

„Proces učenja je veoma lep, jer donosi male radosti svaki put kada savladaš nešto novo ili usavršiš već poznato. Isto tako je divno i kada dođeš u poziciju da znanje preneseš dalje i da aktivno učestvuješ u širenju tango zajednice.

Posebno mi je drago da vidim da je neko zahvaljujući mojim sugestijama nešto usvojio, usavršio, nadogradio“, smatra Milica.

 Pored tanga, pleše još tango vals i milongu i instruktorka je za sva tri plesa.

„Svi su slični tangu, ali su različiti plesovi. Razlikuju se po trajanju, odnosno broju četvrtina, a svi se plešu na plesnim večerima. Na primer, dok se tango pleše na četiri, milonga se pleše na dve četvrtine, brža je i veselija. Svi ovi plesovi mogu da se plešu na najrazličitijim mestima, na terasi hotela, u pabu, na reci, moru, pa i pod zvezdama. Plesala sam i okružena ostacima rimske carske palate u Feliks Romulijani, što bih izdvojila kao najegzotičnije mesto do sada“, priseća se Milica.

Okruženje se često iznenadi kada čuje da je njihova instruktorka plesa i magistar farmacije, ali i kada saznaju da je njihova koleginica farmaceutkinja i instruktorka tanga.

„Sve su to pozitivna iznenađenja. Oni koji dolaze na moje časove teško mogu da pretpostave da je moja profesija tako odgovorna i ozbiljna, jer je izvan plesnog sveta i zahteva drugačiji pristup“, kaže Milica.

Sledeće godine Milica Simonović planira da sa instruktorskim timom svog plesnog studija otputuje u kolevku tanga na dodatna usavršavanja. Odmoriće se od kliničkih istraživanja, ali će imati prilike da za to vreme pleše tango tamo gde je nastao, na ulicama Buenos Ajresa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.