Vesti iz izdanja

01.01.2023. 01:20

Autor: Promo

Zelena tranzicija će obeležiti 2023. godinu

Patricio Dei Tos, predsednik Konfindustrije Srbija

Konfindustrija Srbija

Patrizio Dei Tos, predsednik Konfindustrije Srbija

Kako ocenjujete privrednu saradnju Italije i Srbije i da li ste zadovoljni rezultatima na jačanju ekonomskih odnosa dveju zemalja u poslednjih 10 godina koliko je dugo Konfindustrija prisutna u Srbiji?

Verujem da je ekonomska saradnja Italije i Srbije poslednjih godina pokazala ne samo da je solidna, već i da raste, što je i očekivano s obzirom na odlične političke i diplomatske odnose dveju država. Uprkos izazovima koje je najpre nametnula pandemija kovida 19, a zatim i komplikovanje geopolitičke situacije uzrokovane sukobom u Ukrajini, što je rezultiralo povećanjem troškova energije i inflacijom, trgovina između Italije i Srbije je ostala na zavidno visokom nivou i ove godine će verovatno premašiti istorijske nivoe postignute u 2019.

Prema zvaničnim podacima, Italija je treći najveći trgovinski partner Srbije sa trgovinom od 4,1 milijardu evra. Otkada je Konfindustrija Srbija, pre deset godina, otvorila svoju kancelariju u Beogradu i stavila na raspolaganje svoje usluge italijanskim kompanijama, italijanske investicije i komercijalno prisustvo naših kompanija uspeli su da prate i prilagođavaju se rastu i transformaciji. Kao što je svima poznato, ekonomska saradnja naših zemalja ima istorijske korene duboko usađene u srpskoj industrijskoj strukturi, posebno u sektoru automobilske i prehrambene industrije.

Upotreba sekundarnih sirovina nudi bezbroj mogućnosti

Ako su od početka 2000. do otprilike 2015. godine naše investicije bile uglavnom radno intenzivne, danas vidimo da naše kompanije teže ka kapitalnim investicijama, i stalnom unapređenju veština i znanja koje srpska radna snaga nudi u tom smislu.

Na globalnom nivou i u Srbiji 2022. godina će se pamtiti po teškoj ekonomskoj situaciji i rastu inflacije, energetskoj krizi. Koji su najveći ekonomski problemi italijanskih kompanija u Srbiji i planiraju li vaše kompanije članice nove investicije u Srbiji u 2023. godini?

Moram da kažem da je 2022. bila veoma komplikovana čak i ako je reč o trendovima koji su se već mogli naslutiti tokom prethodne dve godine: teškoće u pronalaženju sirovina, njihova cena, povećanje troškova transporta bili su samo iščekivanje inflacije koja se osetila već 2021.

Međutim, kriza izazvana sukobom u Ukrajini naterala je sve nas preduzetnike da preispitamo način na koji trošimo energiju. Sa stanovišta italijanskih kompanija prisutnih u Srbiji, njih 1.200 prema dostupnim podacima, ova energetska kriza je u izvesnom smislu pod kontrolom, s obzirom na to da su troškovi energije u Srbiji – iako rastu – ipak konkurentni na svetskoj ekonomskoj sceni.

Konfindustrija Srbija od 2021. godine podiže svest svojih članica o ovom aspektu, podstičući ih na razmišljanje o korišćenju obnovljivih izvora energije i većoj energetskoj nezavisnosti. Verujem da će i ovo omogućiti našim saradnicima u ovoj oblasti da imaju marže koje će generisati nove cikluse investicija tokom 2023. godine, ali i kasnije.

Kakvi su planovi Konfindustrije u Srbiji za 2023. godinu, da li će investitori iz Italije ulagati u neke nove oblasti (i koje)?

U 2023. godini ćemo se obavezati da stimulišemo obnovu ekonomske saradnje Italije i Srbije, stavljajući fokus na one sektore koje smo, zahvaljujući stalnom i transparentnom dijalogu koji imamo sa institucijama i vladom Srbije, označili kao strateške. Siguran sam da će biti mnogo ulaganja u zelenu tranziciju i ekologiju: Italija je evropski lider u pogledu cirkularne ekonomije, a to je princip koji ćemo preuzeti i ovde u Srbiju. Upotreba sekundarnih sirovina nudi bezbroj mogućnosti ne samo u industrijskom smislu već i u pogledu zaštite životne sredine.

Cirkularna ekonomija mora biti prioritet

Osnovana 2012. godine sa ciljem da bude adresa za italijanske privrednike koji se opredele da upravo u Srbiji pokrenu proces internacionalizacije, uspostave trgovinske odnose ili realizuju investiciju, Konfindustrija Srbija je ove godine obeležila svoj jubilej – 10 godina postojanja – i danas može da se pohvali sa blizu 200 kompanija u svom članstvu.

Naša kancelarija u Srbiji, kao međunarodno predstavništvo Konfindustrije, ima za glavni cilj da pomaže italijanskim kompanijama koje posluju u Srbiji, ali i da podrži one koje imaju neki vid investicionog ili trgovinskog interesa. U tom smislu, usluge koje pruža su: pronalaženje dobavljača i proizvodnih partnera, pronalaženje distributera, praćenje celokupnog investicionog projekta…
Kompanije koje su već tu podržavamo u njihovom svakodnevnom poslovanju, pomažemo im i u kontaktu sa srpskim institucijama ili u pronalaženju finansiranja za dalji razvoj njihovog poslovanja.

Aktivnosti Konfindustrije Srbija usmerene su, takođe, i ka domaćoj privrednoj zajednici, koja sarađuje ili ima potrebu za saradnjom sa partnerima u Italiji.

Zahvaljujući fleksibilnoj strukturi i dobrim institucionalnim odnosima, kako u Srbiji tako i u Italiji, Konfindustrija Srbija je postala aktivni činilac u promociji i unapređenju trgovinskih odnosa dveju zemalja.

Kroz manifestaciju „Dan malih i srednjih preduzeća“ koju promoviše sistem  Konfindustrija u Italiji, pridružujući se ovoj inicijativi, i naša asocijacija doprinosi jačanju koncepta dualnog obrazovanja u Srbiji, spajajući srednjoškolce sa poslodavcima – italijanskim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Teme poput energetike i budućnosti globalnih lanaca snabdevanja bile su krucijalne tokom 2022. godine, pa su konferencije koje smo organizovali kao svojevrsne panel diskusije bile odlična prilika za razmenu mišljenja, ali i za neke zaključke i odluke koje nije lako doneti u složenom geopolitičkom i ekonomskom kontekstu današnjice. Znamo da će sledeća godina biti izazovna za privredu jer će neke teme ostati aktuelne iz 2022, ali smo svesni da su značajne teme poput zelene tranzicije, digitalne transformacije, nastavak regionalne integracije, održive infrastrukture u najširem smislu – nešto na šta ćemo i mi staviti fokus u 2023. godini.

Italija je evropski lider u cirkularnoj ekonomiji u Evropi i ova tema ostaje prioritet u agendi nove italijanske vlade, stoga smatramo da bi aktivnosti u smislu razmene znanja, tehnologija, povezivanja dve privrede trebalo da bude na listi prioriteta u narednom periodu, što dodatno potvrđuje podatak da Italija ulaže 508 miliona evra u projekte iz oblasti cirkularne ekonomije.

Verujemo da su zakonodavni okvir i osnovne pretpostavke za razvoj CE u Srbiji dobra platforma za unapređenje konkurentnosti srpskih kompanija i da će dalja tranzicija ka CE usloviti nužnost promene biznis modela domaće industrije kroz uvođenje standarda u procese proizvodnje, eko-dizajna, promociju ekoloških materijala i tehnologija u kontekstu novih tržišnih „zahteva“ i potreba. Neophodno je da se tranzicija na cirkularnu ekonomiju prepozna kao prioritetni strateški cilj koji usmerava razvoj Republike Srbije.

S obzirom na to da je Italija prva po stopi cirkularne ekonomije, druga po efikasnoj upotrebi sirovina i druga po potrošnji energije po jedinici proizvoda, verujemo da je dobar primer na koji bi se i Srbija mogla ugledati.

Među prioritetnim temama i aktivnostima za naredni period biće i prehrambena industrija, poljoprivreda i nove tehnologije.

I u tom smislu, Italija će ove godine uz prisustvo brojnih kompanija sa tehnološko-inovativnim rešenjima, biti zemlja partner narednog Sajma poljoprivrede u Novom Sadu.
U planu su i privredne misije italijanskih kompanija u Srbiji u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine, a  nastavljamo i da informišemo naše članice o trendovima i potencijalnim sektorima saradnje i budemo njihova konstantna podrška.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.