Vesti iz sveta

17.08.2014. 16:21

B92

Autor: Nova Ekonomija

10 najvećih prehrambenih kompanija u svetu

Prehrambena industrija zapošljava više od milijardu ljudi, odnosno trećinu svetske radne snage. U igri su hiljade igrača, ali svega njih deset određuje pravila.
U izveštaju iz 2013. godine pod nazivom „Iza brendova“, organizacija Oksfam govori o deset najuticajnijih svetskih korporacija, koje se bave proizvodnjom i prometom hrane i pića, i njihovom uticaju na naše navike u ishrani, na ono što svakog dana stiže u naše tanjire, ali i o uticaju na životnu sredinu i odnosu prema radnicima.
Svih deset kompanija imaju godišnje prihode koji se broje u desetinama milijardi dolara, njih pet ima bar 50 milijardi u aktivi, a četiri je prošle godine imali profit veći od šest milijardi dolara. 
Njih deset zapošljava više od milion i po ljudi, a još nekoliko miliona radi za njih po ugovoru. Naravno, troše mnogo novca za marketing, a njih devet je među najvećih 100 oglašivača na svetu. 
Evo ko kontroliše svetsku hranu: 

Nestle

Prihodi: 103,5 milijardi
Troškovi oglašavanja: 3 milijarde
Profit: 11,2 milijarde
Zaposlenih: 333.000
Apsolutni gigant prehrambene industrije. Obrće najviše novca, zapošljava najviše ljudi, a među 8.000 brendova pod kapom kompanije nalaze se Buitoni, Nestle i Delta sladoledi, vode Perije i San Pelegrino… Oksfam navodi da je Nestle kompanija sa najvišim ocenama u kategorijama transparentnosti, odnosa prema izvorima i klimatskim promenama.

Unilever grupa

Prihodi: 68,5 milijardi
Troškovi oglašavanja: 7,4 milijardi
Profit: 6,7 milijardi
Zaposlenih: 174.381
Britansko-holandska grupa osim hrane i pića proizvodi i kozmetiku i kućnu hemiju. Ipak, hrana donosi polovinu prihoda ove kompanije. Poznati brendovi su Lipton čajevi, Helmans majonez, Knor i američki favoriti Ben end Džeri sladoledi. Oksfam svrstava Unilver pri samom vrhu po pitanju odnosa prema radnicima i zaštiti čovekove okoline.

PepsiCo Inc.

Prihodi: 66,4 milijardi
Troškovi oglašavanja: 2,5 milijarde
Profit: 6,7 milijardi
Zaposlenih: 274.000
Iako poznata pre svega po napicima Pepsi, Mauntin dju i Getorejd, PepsiCo je vlasnik poznatih brendova Doritos i Kvejker. Kompanija se uvek nalazi pri vrhu svih listi najjačih brendova, a u poslednje vreme sve više vodi računa o lansiranju zdravijih proizvoda.

Mondelez

Prihodi: 35,5 milijardi
Troškovi oglašavanja: 1,9 milijardi
Profit: 3,9 milijardi
Zaposlenih: 107.000
Iza ovog imena se praktično krije za mnoge poznatiji Kraft. Mondelez je nastao 2012. godine, kada je uprava Krafta odlučila da se podeli na dve kompanije, a pod kapom Mondeleza su brendovi kao što su Kedberi, Oreo, Barni, Milka, Filadelfija, Toblerone… Iako se svrstava među najveće igrače, Oksfam je dodelio niže ocene za transparentnost i za politiku prema klimatskim promenama.

Mars

Prihodi: 33 milijardi
Troškovi oglašavanja: 2,2 milijardi
Profit: nije objavljeno
Zaposlenih: 60.000
Mars je jedina privatna kompanija od ovih deset i u porodičnom je vlasništvu nekada najbogatije američke porodice Mars. Osim poznatih „slatkih“ brendova Mars, Snikers, M&M, Milki vej, njihov je i pirinač Ankl Bens. Oksfam nije dodelio visoke ocene za odnos prema vodi i zemlji.

Kellog

Prihodi: 14,8 milijardi
Troškovi oglašavanja: 1,1 milijarda
Profit: 1,8 milijardi
Zaposlenih: 30.277
Najmanja kompanija po veličini prihoda, ali ne i po broju velikih brendova. Tu su brojne cerealije i čuveni Pringles, Kibler, Gardenburger, Pop Tarts… Pri dnu liste „zelenih“ među deset najvećih, ali je dobila dobre ocene za napore da smanji štetne emisije gasova prilikom proizvodnje i transporta robe.

Dženeral Mils

Prihodi: 17,9 milijardi
Troškovi oglašavanja: 1,1 milijarda
Profit: 1,8 milijardi
Zaposlenih 43.000
Kod nas malo poznata kompanija, jedna je od najvećih u svetu. Dženeral Mils je lider u trgovini brašnom u SAD, a vodi i veoma poznate američke brendove kao što su Beti Kroker (deserti), Grin džajant (zamrznuto povrće i voće) i Pilsberi (testo), ali i čuveni Cheerios. Oksfam ističe da je kompanije nekada imala niske ocene za odnos prema životnoj sredini, ali da u poslednje vreme menja politiku prema proizvodnji i transportu robe kako bi se smanjile štetne emisije gasova.

Koka-kola

Prihodi: 46,9 milijardi
Troškovi oglašavanja: 3 milijarde
Profit: 8,6 milijardi
Zaposlenih 130.600
Brend broj 1 u svetu, uz 28,2 milijarde prodatih sanduka pića. O kompaniji ne treba trošiti previše reči, a Oksfam je svrstava pri vrhu i za odnos prema životnoj okolini, ali i za odnos prema pravima radnika.

Danone

Prihodi: 29,3 milijardi
Troškovi oglašavanja: 1,2 milijarde
Profit: 2 milijarde
Zaposlenih 104.643
Čuvena francuska kompanija odavno je raširila svoju mrežu na ceo svet, a dosad joj je najveće tržište bila Rusija. Najveći deo prihoda ubira uz titulu najvećeg svetskog proizvođača mlečnih proizvoda, ali su tu i bebi hrana, kao i flaširana voda Evijan. Oksfam je u društvo top 10 dodelio visoke ocene za transparentnost i odnos prema izvorištima vode, ali niže za odnos prema obradivom zemljištu, kao i za politiku prema radnicima u poljoprivredi.

Asošijejted Britiš fuds

Prihodi: 21,1 milijarda
Troškovi oglašavanja: ?
Profit: 837 miliona
Zaposlenih 112,652
Najpoznatiji brend kod nas je Twinnings čaj, ali ABF širom sveta plasira svoj šećer i začine i snabdeva brojne proizvođače sirovinama. Takođe u Britaniji je poznat brend Sanblest (hleb i peciva), a širom sveta znaju za Ovaltine i ulja Mazola… Kompanija se proširila na globalnom tržištu zahvaljujući brojnim akvizicijama. To znači i da svoje standarde mora iznova da primenjuje, pa Oksfam navodi zamerke za odnos prema korišćenju vode.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Berzanski spekulanti su uvek kreirali cene i vrednosti putem spekulacija na berzi, pa nije nikakvo cudo da oni nesto predvidjaju. Oni to kreiraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.