Vesti iz sveta

08.12.2023. 09:39

Autor: Nova ekonomija

23andMe se izmenom uslova korišćenja štiti od tužbi

Naucnik gleda kroz mikroskop Foto: Envato - Rimidolove

Srbija zaostaje u biomedicini

Kompanija 23andMe, pionir u oblasti ličnog genetičkog testiranja, promenila je uslove korišćenja neposredno nakon što su hakeri provalili u sisteme i ukrali lične podatke velikog broja korisnika. Kako bi se zaštitila od potencijalnih tužbi, kompanija je uvela mehanizam koji sprečava korisnike da pokrenu kolektivne tužbe ili pojedinačno tuže kompaniju.

Uslovi korišćenja kompanije sada uključuju klauzulu o „obaveznoj arbitraži“, koja uskraćuje prava stranama koje tvrde da su oštećene da traže odštetu na sudu. Umesto toga, potencijalno oštećene strane moraju da rešavaju sporove arbitražom.

Arbitri nisu obavezni da se pridržavaju pravnih presedana ili pravila pravne procedure, kao što su pravila o dopustivim dokazima. Pregovori o sporovima takođe se vode u privatnosti, što znači da zapisi ili nagodbe nisu dostupni za javni pregled.

Ova promena uslova korišćenja dolazi u delikatnom trenutku, samo nekoliko dana nakon što je otkriveno da su hakeri uspeli da pristupe ličnim podacima korisnika.

Novi uslovi zahtevaju od korisnika da eksplicitno izraze neslaganje sa promenama u roku od 30 dana od obaveštenja o izmenama, inače se smatra da su automatski prihvatili nove uslove.

23andMe tvrdi da su ove promene neophodne kako bi se „podstaklo brzo rešavanje sporova i pojednostavila arbitražna postupanja“. Predstavnik kompanije odbio je da dalje komentariše situaciju, piše Axios.

Nensi Kim, profesorka na Pravnom fakultetu Čikago-Kent i stručnjak za onlajn ugovore, navodi da će, iako je ažuriranje uslova obično legalno uz razumno obaveštenje i mogućnost odustajanja, 23andMe verovatno imati problema u dokazivanju da je korisnicima pružila i jedno i drugo.

U kontekstu ovog incidenta, kompanija 23andMe je saopštila da su hakeri pristupili ličnim podacima gotovo polovine svojih korisnika tako što su se probili u oko 14.000 nezaštićenih onlajn naloga.

Kako su ovi nalozi bili povezani sa DNK rodbinom korisnika putem funkcije koju nudi kompanija, hakeri su mogli da pristupe i ličnim podacima drugih korisnika.

Nakon napada, hakeri su objavili oko milion podataka o korisnicima sa Aškenaskim jevrejskim poreklom i informacije o više od 300.000 korisnika kineskog porekla.

Kompanija nije javno otkrila pun obim napada tek oko dva meseca nakon što se dogodilo.

Pre napada, kompanija 23andMe je preporučila korisnicima da zaštite svoje naloge koristeći dvofaktorsku autentifikaciju, široko korišćenu sigurnosnu meru. Nakon napada, kompanija je učinila dvofaktorsku autentifikaciju obaveznom.

Bitcoin skočio deset odsto za nedelju dana

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.